ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
LÄS MER:NYTT! Korsord Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Robinson 2024 Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok Bonde söker fru 2024

Källan avslöjar: Sanningen om kungens utseende – det är på detaljnivå

17 dec, 2024
Statsvetaren och adelsmannen Björn Tarras-Wahlberg avslöjar i den nya SVT-dokumentären Riddaren på Strandvägen varför kungen alltid klär sig på ett visst sätt.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Filippa Fernqvist tabbe med kungen – kände inte igen honomBrand logo
Filippa Fernqvist tabbe med kungen – kände inte igen honom

I SVT-dokumentären Riddaren på Strandvägen får vi möta adelsmannen Björn Otto Alverich von Klüver Tarras-Wahlberg, 82, som tycker att artigheten är en bristvara i Sverige.

Tarras Wahlberg, som bara introducerar sig som Björn när han har kontakt med hovet, tycker att flera i Sverige behöver mer stil och ett bättre bordskick.

Och vett- och etikett är sannerligen en viktig fråga för adelsmannen; i dokumentärfilmens inledning tittar Björn på en livesänd presskonferens med Ulf Kristersson, 60, för att sedan skicka ett mejl direkt till statsministern med synpunkter på hans klädval för kvällen.

Björn Tarras-Wahlberg i SVT-dokumentären ”Riddaren på Strandvägen”. FOTO: SVT

Sanningen bakom kungens utseende – Björn Tarras-Wahlberg avslöjar

Från sin våning på Strandvägen i Stockholm skriver Björn till statsministern med ordet brådskande i ämnesraden:

Annons

”Hej, Ulf. Bara ett gott råd. Inför kameror, i talarstolen, vid högtidliga förrättningar knäpp alltid kavajen”, inleder Björn Tarras-Wahlberg sitt mejl till statsminister Ulf Kristersson.

”Även när man hälsar på damer är det artigt att ha kavajen knäppt. Det är inte fel att skaffa några kostymer med dubbelknäppta kavajer. En dubbelknäppt kostym ger mer pondus.”

I mejlet berättar han även för Ulf att han borde ta efter kungen.

Carl XVI Gustaf. Claudio Bresciani/TT

”Se på kungen, som alltid har dubbelknäppta kavajer.”

I dokumentärfilmen får vi även lära oss mer om huvudrollen själv.

Bland annat var Tarras-Wahlbergs pappa den som grundade och startade upp Sälens högfjällshotell, dit många Stockholmare så här års vallfärdar för skidåkning, semesterfirande och underställsmys.

Björn Tarras-Wahlberg om bråket kring Sälens Högfjällshotell – pappan berövad på sin livsgärning

Björn föddes på Sunnansjö herrgård i södra Dalarna den 2 januari 1943. Hans pappa, Johan Wilhelm Klüver, fanns delvis i hans liv, men inte så mycket när Björn var liten.

Annons

– Han inriktade hela sitt liv på arbete och resultat, berättar Tarras-Wahlberg i filmen.

– Min pappa hade en vild dröm. Han ville bygga ett högfjällshotell ovanför trädgränsen i den svenska fjällvärlden. Det var ett otroligt vågat projekt, för det fanns ingen väg dit.

Klüver bjöd därför in den svenska ”storfinansen”, med bland annat Jacob Wallenberg till Sälen. Enda sättet att få dem att ta sig upp till fjället var att låta 12 man skotta i fyra dagar för att nå hela vägen fram.

– Och därmed grundades Sälens högfjällshotell 1937, säger Björn.

– Jag vet att jag tillkom på rum 401 längst borta i korridoren. Det var ett hyggligt bra rum.

Men till slut blev det bråk över högfjällshotellet och Björns pappa fick lämna. Enligt hotellets egna hemsida ska Klüver ha fått ekonomiska problem.

– Han förlorade allt. Han blev berövad sin livsgärning. Han hade väldiga plågor av den här stora processen. Han lämnade Sverige till slut.

Riddaren på Strandvägen finns redan nu på SVT Play och visas i SVT1 i kväll.

FOTO: TT

Annons