Sigrid Bergåkras kamp mot obotliga sjukdomen: ”Bromsmedicin med cellgift”
– Jag får ta medicin på livstid och då är det bromsmedicin med cellgift som gör att man mår illa och kräks vissa dagar i veckan, berättar Sigrid för Hippson.
Hästbonden Sigrid Bergåkra, 49, sökte kärleken i TV4:s Bonde söker fru 2016. Det blev aldrig någon kärlek den gången men när vi fick se Sigrid i Bonde söker fru - 15-årsjubileum som sändes 2020 gjorde Sigrid det storartade – hon gick ner på knä under inspelningen och friade till kärleken Jesper Andersson, 52. Hon passade helt enkelt på eftersom det var skottår.
Dessvärre bekräftade Sigrid i november 2021 att förlovningen var bruten och förhållandet över.
Sigrid Bergåkras tunga sjukdomskamp
Men Sigrid har nu nya projekt att se fram emot i sitt liv, då hon ska rida sitt första SM som pararyttare. I en intervju med häst-sajten Hippson berättar Sigrid att hon velat kring om hon skulle satsa på parasporten (samlingsnamnet för sport och idrott för personer med funktionsnedsättning).
Videos från Hänt
I samband med det glädjande beskedet gällande debuten i tävlingen öppnar Sigrid upp om de tyngre tider som varit. Sedan tio år tillbaka lever Sigrid med reumatism som kommit att göra hennes vardag allt mer utmanande. Sjukdomen gör att hon blir stel och får ont i lederna genom inflammation. Reumatismen kommer Sigrid få leva med resten av livet men genom medicinering kan sjukdomen bromsas och kontrolleras.
– Till en början gick min vardag väldigt mycket upp och ned. Det var svårt att anpassa livet till medicineringen och att veta hur mycket återhämtning man behövde. Jag har varit sjukskriven i perioder, men har ändå lärt mig att anpassa mig så att skoven inte blir så utslagsgivande som de kunde bli förut, säger Sigrid till Hippson och fortsätter:
– Jag älskar att jobba, så det här betyder samtidigt inte att jag blir försvagad i mitt arbete. Just nu ser min vardag bra ut så länge jag sköter mig med både sömn och mat. Jag får ta medicin på livstid och då är det bromsmedicin med cellgift som gör att man mår illa och kräks vissa dagar i veckan, säger Sigrid.
Döttrarnas stöd i beslutet om att bli pararyttare
Att klassificera sig själv som pararyttare var inte en självklarhet för Sigrid men tack vare stöd från vänner och familj tar hon sig nu an utmaningen. Sigrids döttrar visar sig varit ett extra stort stöd i beslutet.
– De peppade mig till att inte skämmas, utan att istället våga stå upp för det här, säger hon.
Sigrid är klassificerad i grad fem inom parasporten, som är den grad som klassas som lägst funktionsnedsättning av de fem grader som finns.
Foto: TV4/TT