Siw Malmkvists svåra sjukdomstid – stödet från maken Fredrik
50 år före den första Iphonen, ett decennium före månlandningen, under tiden då Tage Erlander (S) var statsminister, då inledde Siw Malmkvist, 84, sin karriär! Sedan dess har hon sjungit på tio språk, blivit stjärna i Tyskland och mer eller mindre besökt varenda folkpark i Sverige.
Siw Malmkvist föddes på nyårsafton 1936 och växte upp med åtta syskon i Landskrona, medan andra världskriget härjade i Europa. Uppväxten skiljer sig från den höga levnadsstandard som barnen har idag.
I tv-programmet Hälsningar från 1949 deltog Siw med två barnbarn. Där berättade hon att hennes familj åt kaniner.
– De trodde ju inte att det var sant. Men far hade ju kaniner för det ändamålet. Och pälsen blev ju mössor till oss sedan. Vi gav dom aldrig några namn eller tänkte på kaninerna som något att kela med. De var något far hade i en bur bara. Precis som att han odlade grönsaker och rotfrukter på kolonilotten, säger Siw i en intervju med Allas.
Pappan, fosfatarbetaren Albert, och mamma Sigrid gjorde sitt bästa för att ta hand om barnaskaran. På den här tiden levde många fattigt och sjukdom kunde innebära döden. Sigrid var en överlevare efter Spanska sjukan och under Siws uppväxt dog två grannbarn i difteri.
– Men då var jag ju så liten, så det tänkte man inte riktigt på. Det fanns andra barnsjukdomar som hotade också på den tiden men sedan kom ju vaccinet, säger Siw.
På 50-talet började ”Siwan” sjunga i lokala orkestrar. Efter en sångtävling 1955 blev hon Årets vokalissa och fick spela in sin första grammofonskiva ”Tweedle Dee”. På den här tiden var det genom grammofonspelare, livekonserter och radion som svenskarna lyssnade på musik.
I slutet på 50-talet fick allt fler upp ögonen för den unga skånskan. Genombrottet kom 1959, dels som värdinna i tv-programmet Stora famnen som leddes av tv-profilen Lennart Hyland och genom Melodifestivalvinsten med ”Augustin”. Dock var det dåtidens stora stjärna Brita Borg som fick sjunga på internationella schlagerfinalen i Cannes, men redan året därpå vann Siw igen med ”Alla andra får varann” med Östen Warnerbring och fick sjunga i finalen i London.
60-talet var Siw Malmkvists absoluta storhetstid. Efter decenniets slut har hon blivit ständigt förknippad med sina otaliga 60-talshits som ”Flickor bak i bilen” och ”Mamma är lik sin mamma”.
Under 60-talet översattes ofta amerikanska hits till svenska, som “Slit och släng” som i originalversion heter ”Lucky Lips” eller “Tunna skivor” som är en översättning av "Everybody's somebody's fool". Hennes mest framgångsrika år på Svensktoppen var 1967, med tio melodier placerade på listan.
Samtidigt som karriären blomstrade, blomstrade också det på kärleksfronten. 1963 gifte hon sig med finländske musikern Lasse Mårtensson och de fick dottern Tove i oktober samma år. I juli året därpå blev hon den första svensken att hamna på Billboardlistan i USA. Med italienaren Umberto Marcato gjorde hon ”Sole, sole, sole” som singel. Den låg fem veckor på listan och nådde som bäst plats 58.
I det forna Västtyskland lanserades hon redan 1961 med ”Danke für die blümen” som blev starten på framgångarna i Västeuropa. 1964 fick hon sin största tyska hit, som sålde i över en miljon exemplar!
– Den heter ”Liebeskummer lohnt sich nicht”. Jag sjöng den också på svenska, då hette den ”Kärleksgrubbel”, men blev aldrig någon framgång i Sverige, har Siw berättat för Expressen.
Siw attackerades på scenen
Hon har också sjungit på finska, norska, holländska, italienska, danska, franska, spanska och engelska. I Europa finns än idag många Siwan-fans.
– Jag får fortfarande fanmejl. Det är visserligen inte så mycket som förr men ändå. Det är några som har följt mig länge som man har blivit vän med, berättar hon i Allas.
I Sverige har Siw Malmkvist underhållit i de flesta folkparker. Men det var inte alltid ett glamouröst liv att guppa runt i en turnébuss, och uppträda till sena kvällen inför en inte sällan onykter publik. I Sikforsen inträffade en olycka på grund av klängiga män, berättar Siw i podcasten Hitfabriken.
– Det kallades även för Fylleforsen. En gång var det 15 000 personer och de trängdes ända upp till scenen och en fick tag i mitt ben. De var helt galna och jag ramlade baklänges och hamnade med huvudet i trummorna.
– Jag tog tag i hans arm och nöp och nöp. Det måste ha gjort ont på honom. Det fanns inga stängsel så publiken kom långt fram. Publiken var som ett vajande fält och många var fulla!
Så träffade Siw kärleken
I slutet av 60-talet tog kärleken slut mellan Siw och Lasse, men 1971 träffades hon av Amors pilar igen och kärleksobjektet denna gång var skådespelaren Fredrik Ohlsson, 90, som framför allt känns igen som Tommy och Annikas pappa i Pippi Långstrump-filmerna.
– Jag hade ingen aning vem han var. Men när jag såg honom så tänkte jag att där står pappan till Tommy och Annika i filmerna om Pippi Långstrump. Han som inte kan kasta pil, har Siw berättat i Expressen.
– Jag gick sällan på fester, men min kollega och vän Siv Ericks tjatade på mig att jag skulle hänga med henne. Hon kände både Fredrik och hans syster. Hon försökte para ihop mig och Fredrik utan att jag visste om det.
Paret har som sagt varit tillsammans i 50 år. Men den här sommaren blev nog den kortaste hittills.
– Den bara försvann. Det är en konstig tid vi lever i nu under pandemin. Jag och Fredrik har försökt leva som vanligt, men vi har förstås varit mer hemma under året än tidigare. Men det går inte bara att sitta inne. Det är skönt att gå ut och röra på sig.
1973 föddes sonen Henrik. När sonen var sju år återkom Pippi i familjens liv då tvåbarnsmamman Siw – på begäran av Astrid Lindgren – kom att spela Pippi i en musikal. Med i ensemblen var bland annat Pernilla Wahlgren, 53, som Annika.
Sedan glansdagarna har Siw lyckats vara ständigt aktuell med skivor, shower och tv-program. 2004 återvände hon till Mellon med låten ”C’est la vie” med Towa Carson, 85, och Ann-Louise Hanson, 77. De kom på sjunde plats och gästade Allsång på Skansen samma sommar.
Mellan 2004 och 2008 uppträdde hon i Tyskland, Österrike och Schweiz med norskan Wenche Myhre, 74, och danskan Gitte Henning, 75, totalt 350 gånger med ”Gitte Wenche Siw – die show”.
Under en föreställning 2005 drabbades Siw av en stroke. Men hon klarade sig mot alla odds.
– Jag blev jätteorolig och trodde jag skulle dö, sade hon till Expressen då.
Siw fick hjälp av en sjukgymnast, och skulle sluta röka.
– Jag är säker på att rökningen är boven. Men det var inte så svårt att sluta, bara tråkigt, medgav hon.
Sedan dess har hon trappat ned, men det har aldrig varit aktuellt att lämna rampljuset.
– Telefonen ringer fortfarande så in i vassen. Jag skulle ibland vilja ha en vecka ledigt så jag kan sova. Men jag har glömt bort att jag är pensionär förutom när jag får olika rabatter, hahaha. Och det är alla tiders, sade hon i Expressen 2013.
Med artistkollegorna sedan många år, Barbro ”Lill-Babs” Svensson, som avled våren 2018 och lämnade Siw i sorg, och Ann-Louise Hanson, turnerade hon 2017 med showen ”Tillsammans 183”. 2020 kraftsamlade Siw för att tävla i Let’s dance men coronaviruset grusade hennes medverkan. Att inte få dansa i tv kom som en smäll. Hon stöttades av kärleken Fredrik.
– Ja, han visste ju hur roligt jag tyckte det var och hur mycket jag hade sett fram emot att vara med, säger hon i Allas.
– Jag dansade ju cha-cha i Landskronas Folkets hus på 50-talet men det var ju inte riktigt samma sak.
I somras medverkade hon i Så mycket bättre på Gotland. Tyvärr fick hon åka hem någon dag i förtid.
– Jag är förbannad på mig själv att jag blev förkyld, man blir så besviken, sade Siw i Expressen efteråt.
Men, det dröjer förmodligen inte länge förrän Siw Malmkvist åter är aktuell i ett stort tv-program. Hon är ju efter sina 65 år i rampljuset en av landets mest älskade artister och ett av våra käraste ansikten både i tv-rutan och på scen.
LÄS OCKSÅ: Så gick det sen för sågade och hånade Idol-deltagarna
LÄS OCKSÅ: Så gick det sen för deltagarna i Lilla Melodifestivalen
Foto: TT