LÄS MER:NYTT! Korsord Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Robinson 2024 Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok Bachelor 2024 Bonde söker fru 2024 Idol 2024

Julkalendrarna genom åren – skandalerna vi minns

01 dec, 2022
AvJulia Riddertorp
Julkalendern
Antingen älskar vi eller så hatar vi den. Julkalendern är en tradition i många hushåll men genom åren har nästan alla blivit kritiserade. Här är skandalerna vi minns i julkalendrarna genom åren!
Annons
SVT:s julkalender 2022 ”Kronprinsen som försvann” – se trailern härBrand logo
SVT:s julkalender 2022 ”Kronprinsen som försvann” – se trailern här

Hatade och älskade. Ja, så kan man beskriva julkalendrarna genom åren. Med åren har det skapats reaktioner och anmälningar som bland annat handlat om ockultism, sexism eller porr.

Men julkalendern fortsätter och har varit en tradition på SVT sedan år 1960. Men reaktionerna fortsätter även in i år 2022 med julkalendern Kronprinsen som försvann som snabbt fick reaktioner.

Från tidigare år har det dock varit mer än bara reaktioner och ett flertal skandaler har upptäckts i flera av SVT:s kalendrar. Här har Hänt samlat dessa!

Julkalender Mirakel från 2012

År 2020 visades julkalendern Mirakel i tablån. Precis som många andra julkalendrar slapp inte denna undan kritikerna.

I Mirakel får vi följa med den unga föräldralösa Mira som bor på ett barnhem medan hon väntar på att bli adopterad. Där kritiken tillkommer är när barnhemmet kallas för ett HVB-hem i serien.

Skådespelarna i julkalendern år 2020.
Pressträffen för Mirakel på Skansen med skådespelarna Sarah Rhodin, Johan Glans, Babben Larsson, Joel Adolfsson, Bibi Lenhoff och Joel Adolfsson.

Därav anklagades serien för att ha varit missvisande vad gäller HVB-hem, barnhem och adoption. Det hela ledde till att anmälningar trillade in till Granskningsnämnden där den ena gällde HVB-hem och den andra kring hur adoptioner skildras.

Annons

Mysteriet på Greveholm – anklagades för ockultism

Året är 2012 och Mysteriet på Greveholm hade debut i tv-rutan som var en uppföljare den omtyckta kalendern från 1996. Men denna var inte riktigt lika omtyckt och hävdades uppmuntra barn till ockultism.

Serien utspelas på Greveholms slott och familjen Olsson har precis flyttat in. I serien får vi följa familjen som utforskar det förfallna slottet och upptäcker dess hemligheter. Spännande!

Men i en av scenerna befinner sig barnen i serien framför ett glas och spelar anden i glaset, något som flera tittare reagerade på redan innan SVT hade släppt serien. Folk upptäckte scenen med anden i glaset i trailern och när kalendern väl drog igång på tv vällde anmälningarna in till granskningsnämnden efter det andra avsnittet.

Skådespelarna i Mysteriet på Greveholm.
SVT Julkalendern Mysteriet på Greveholm-Grevens återkomst.

Kritiken handlade alltså om ockultism och att det kunde uppmuntra barn till spiritism. Däremot friades serien från granskningsnämnden då de inte ansåg att programmet stred mot några bestämmelser.

Annons

Håkan Bråkan visar på sexism

Går vi tillbaka till året 2003 visades julkalendern Håkan Bråkan i tablån som anklagades för sexism.

I huvudrollerna såg vi Johan Rheborg, Sissela Kyle, Carl Åstrand och Per Svensson men det är lilla Håkan som spelas av Axel Skogsberg som är i fokus med hans påhitt.

Ett av påhitten var dock inte uppskattat, nämligen när Håkan tog sin lärarvikarie på brösten efter att att hans bror Sune hade uppmuntrat honom. Även pappan till Håkan hade i serien stirrat på lärarvikarens bröst och undrat om vikarien hade genomgått en operation och opererat in silikon.

Skådespelarna i Håkan Bråkan.
Gänget från julkalendern 2003!

Serien anmäldes till hela 66 gånger till granskningsnämnden där motiveringen främst präglades av att det var sexistiskt.

Annons

Broster Broster – historiens mest utskällda julkalender

SVT har haft mycket att handskas med i och med alla års julkalendrar och det är inget nytt, skandalerna sträcker sig nämligen till innan år 2000 och Broster Broster från år 1971 kan nog ha varit tidernas mest utskällda julkalender.

I Broster Broster ser vi en miljökämpande familj som kämpar mot bland annat köphysteri. Familjens mamma väntar även barn och serien kallas som den gör på grund av den ännu inte fått ett namn och familjen kallar den för broster då de inte vet om det är en syster eller bror.

Julkalendern från 1971.
Miljökämpande mamman och pappan i Broster Broster.

När SVT släppte julkalendern blev de överösta med kommentarer om att serien var för politiskt präglad, svår att förstå samt att den handlade för lite om julen.

Annons

Herkules Jonssons storverk

Tar vi oss till två år innan Brosker Broster hittar vi en pappersvariant av julkalendern, nämligen Herkules Jonssons storverk.

Kalendern tillverkades av fängslade interner och det blev inte riktigt som man hade tänkt sig. Det var när en ung flicka tillsammans med familj som gjorde en mist sagt oväntad upptäckt i en kalendern.

Papperskalendern från år 1969.
En flicka och hennes familj fick en rejäl överraskning när en lucka öppnades.

Bakom en av luckorna fann flickan en olämplig sexuell bild och efter att hennes pappa fick reda på detta undersökte han hela kalendern och fann flera liknande bilder bakom andra luckor.

FOTO: TT

Annons