LÄS MER:Bianca IngrossoPernilla WahlgrenMelinda JacobsE-typeSå bor kändisarnaExklusivt på HäntHänt på TikTok

Sofia Åhmans båda barn är elitidrottare – nu ska familjen till OS: ”Nervös”

21 jul, 2024
Linn Seipel
träna med sofia sofia åhman och sonen David
Hemmagympa med Sofia-profilens barn har träning i blodet!
I en ny intervju med Hänt berättar Sofia Åhman att det till och med vankas OS.
– Fanny är i Sverigeeliten och David är i världseliten, säger hon.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Anja Pärson om sina vinstchanser i Mästarnas mästareBrand logo
Anja Pärson om sina vinstchanser i Mästarnas mästare

Go'kvälls träningsexpert Sofia Åhman, 53, har kommit att bli en självklar del i många svenskars liv. Det var under coronapandemin som SVT efter önskemål från tittare förde in hemmaträningen på tablån – med Sofia i spetsen.

Programmet kom att kallas Hemmagympa med Sofia, och går än idag – trots att kanalen många gånger menat på att ”denna säsong blir den sista”. Detta berättar Sofia i en ny intervju med Hänt, i vilken vi också djupdyker lite mer i kvinnan bakom passen som kommit att bli så uppskattade.

Annons

Hur kom det sig att du blev hela Sveriges hemmagympa-instruktör?

– Egentligen har jag väl alltid hållit på med träning och gymnastik, även som barn. Sedan så utbildade jag mig till idrottslärare och under den tiden så kom aerobicsen.

Go'kväll 2024, Sofia med sonen David till vänster.Foto: TT/Sebastian Sahin

Så blev Sofia Åhman instruktör – gymkortet för dyrt

Parallellt började också gymmen att dyka upp, och även om Sofia förälskade sig i träningsformen så var det som fattig student inte möjligt att skaffa ett medlemskap.

Annons

– Jag insåg att jäklar vad det var dyrt, jag har inte råd med det här! Men så såg jag att de behövde instruktörer.

HEMMAGYMPA MED SOFIA
Hemmagympa med Sofia.Foto: TT/Tomas Olsson

Och på den vägen var det. Det är över 30 år sedan och idag är hon en fullfjädrad personlig tränare, idrottslärare, instruktör, träningsinfluerare. På senare tid kan hon också titulera sig som författare – efter att ha släppt böckerna Träna hemma med Sofia och Träna ute med Sofia.

Sofia Åhmans familj – sonen ska tävla i OS

Privat är Sofia gift med maken och tillika kollegan Fredrik sedan 1998. De möttes då de båda studerade till idrottslärare på Gymnastik- och idrottshögskolan, och idag arbetar de ihop på Elitidrottsgymnasiet i Umeå. Tillsammans har de dottern Fanny, 24, och sonen David, 22, som även de lever och andas träningsglädje.

Annons

Faktum är båda tävlar i beachvolleyboll på elitnivå. Så pass att det snart vankas OS!

– Fanny är i Sverigeeliten och David är i världseliten. De är världsettor just nu faktiskt. Så snart åker vi till OS. Då ska vi sitta nere i Paris och titta på när han spelar!

sofia åhmans dotter Fanny
Fanny Åhman.Foto: Privat

Beachvolleyarenan där de ska spela ligger precis vid Eiffeltornet, berättar Sofia. Så hela familjen ser mycket fram emot att få åka ned.

– Jag har varit nervös hela sommaren! Mest blir jag rädd nu när de typ ska ut och åka tunnelbana. Kommer de bli sjuka nu? Eller råka stuka foten? Det vore så himla typiskt så här kort inpå.

Annons
sofia åhmans son David
David Åhman på Bosön på Lidingö. Träning inför svenska Beachvolleyboll-landslagets deltagande i sommarens OS i Paris.Pontus Lundahl/TT

När Sofia kommer hem blir det några ytterligare veckors semester – en av många fördelar med att arbeta som lärare, långa sommarlov. Sedan blir det en arbetshöst med allt vad det innebär.

– Jag åker på mycket träningsresor, med flera olika företag. Så det får ju folk gärna hänga med på!

FOTO: TT/Privat

Annons