Sofia Hellqvist har fått en egen tårta – så här gör du den själv
Sofia Hellqvist, 30, blir på lördag prinsessan Sofia efter giftermålet med prins Carl Philip. Konditorn Oscar Målevik som driver Haga Tårtcompani och Bageri har tagit fram en tårta till den blivande prinsessans ära. Hänt har fått en intervju med Oscar – och det smarriga receptet.
Hur tog ni fram den?
“Vi tänker att Sofia är en frisk och fräsch fläkt vid hovet och ville göra en tårta som speglar det. Vi har även tänkt på vad hon skulle kunna tycka om.”
Har du träffat Sofia eller prinsen?
“Nej, och Carl Philip är ändå matintresserad och vi har varit på samma matevent vid flera tillfällen men det blir ju inte att man går fram och hälsar.”
Hur ska du fira Bröllopsdagen?
“Antagligen kommer vi att baka tårtor här på bageriet. Sedan blir det till att titta på sändningen och skåla i champagne.”
Favorittårta:
“Det växlar. Just nu är det vår rabarbertårta med havrebotten, rabarbercheesecake, rabarberkardemummamarmelad och vanilj- och kardemummamousse.”
Tårta han vill se mindre av:
“Amerikanska sugarpastetårtor som inte smakar någonting.”
Kuriosa: Gjorde en tårta till Lady Gaga vid hennes Sverigebesök i höstas. Den glutenfria chokladtårtan går fortfarande att beställa.
Prinsessan Sofias tårta
Börja med Hallonpannacottan:
- 2 st gelatinblad
- 2 dl vispgrädde
- 3 dl frysta hallon
- 1/2 dl strösocker
- ev 1 dl åkerbär
Lägg 2 stycken gelatinblad i kallt vatten cirka 5 minuter. Koka upp 2 dl vispgrädde med 3 dl frysta hallon och 1/2 dl strösocker. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ned i den varma gräddblandningen. Se till att allt smälter ihop och häll upp pannacottan i en plastad springform ca 24 centimeter i diameter. Har du tillgång till åkerbär, lägg ned cirka 1 dl i pannacottan. Ställ i frysen över natten.
Mandelbotten:
- 2 ägg
- 1 dl strösocker
- 100 g mandelmjöl
- 1 tsk maizena
Vispa 2 ägg med 1 dl strösocker tills det är riktigt fluffigt. Vänd ned 100 g mandelmjöl och 1 tsk maizena och häll försiktigt i en form, gärna något mindre än den formen du ska gjuta moussen i senare om du inte vill att kakan ska synas i kanterna. Grädda i 180 grader tills den fått fin färg och kakan stabiliserat sig, det gör inget om den pyser ihop eller spricker. Det syns ändå inte senare.
Karamelliserad vit chokladmousse:
- 75 g strösocker
- 50 g vatten
- 2 dl varm grädde
- 2 äggulor
- 2 gelatinblad
- 250 gram vit choklad
- 5 dl lättvispad grädde.
Väg upp 75 g strösocker och 50 g vatten i en liten kastrull. Koka upp och låt koka tills sockret fått gyllene färg, nästan som bärnsten. Häll FÖRSIKTIGT över 2 dl VARM grädde (det är viktigt att grädden är varm och att du är försiktig när du gör detta, annars kan det gå riktigt illa, sockret är väldigt varmt och det är väldigt lätt att bränna sig).
Vispa upp 2 äggulor och vänd ned i gräddblandningen. Ställ tillbaka på plattan och hetta försiktigt under ständig vispning upp blandningen till 83 grader. Vispa ned 2 gelatinblad som fått ligga ca 5 minuter i kallt vatten och häll sedan blandningen genom sil över 250 gram vit choklad, och blanda allt till en slät smet. Låt svalna till 35 grader. Vänd sedan ihop allt med 5 dl lättvispad grädde.
Montera tårtan:
Lägg kakan i botten av en springform eller tårtring, gärna större än botten och pannacottan om du vill ha hela tårtan täckt med mousse. Häll på nästan hälften av moussen och lägg i pannacottan. Häll på resten av moussen och ställ tårtan kallt gärna i frysen över natten.
Tårtan är klar när den stelnat helt, och kan med fördel frysas fram till festtillfället. Ta dock fram tårtan i god tid innan, dekorera och NJUT! På bageriet sveper vi hela tårtan med en hallonglace, men den är vacker även som vit. Vi festar till den med mandelflarn längs sidorna och guldmaränger för en ännu prinsessigare känsla.
Andra läser även:
Carl Philips och Sofia Hellqvists kärleksresa i bilder
13 bilder som visar att Victorias och Daniels bröllop var som en dröm
Sofia Hellqvist firade sin möhippa – och Carl Philip gick på fest med nakna kvinnor