LÄS MER: Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Robinson 2024 Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok Bachelor 2024 Bonde söker fru 2024 Idol 2024

Stark kritik när Björn Skifs plockas bort – ersätts av 39 år yngre förmågan: ”Inte lika bra”

07 okt, 2024
author Elliot Gustafson
Elliot Gustafson
Minns ni kemiläraren Conny Rundqvist?
Han är tillbaka, men det är inte Björn Skifs som spelar karaktären den här gången i filmen Strul.
Och kritiken har inte låtit väntat på sig.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Johan Ulvesons känga till Henrik Dorsin efter repetitionerna av “Svenska revyn”Brand logo
Johan Ulvesons känga till Henrik Dorsin efter repetitionerna av “Svenska revyn”

Ulf Brunnberg, 77, löpte nyligen fullständigt amok över att filmer görs om och förnyas. När det stod klart att en ny Jönssonligan-film var i görningen tyckte han att de allra flesta gör bäst i att låta bli.

– Jag är trött på att alla jävlar försöker göra det igen, sa han tidigare i år till Hänt.

– Att försöka göra en ny Jönsson, det är nog svårt. Låt liket vara i fred.

Då undrar man ju vad Ulf nu tycker och tänker när ytterligare en svensk klassiker förnyas och görs om.

I dagarna hade nämligen en ny version av den svenska actionkomedin Strul från 1988 premiär på Netflix.

I den nya Jönssonligan-filmen axlar Jonas Karlsson, 53, rollen som Ragnar, som tidigare spelades av Ulf Brunnberg. Och i filmen Strul har Björn Skifs, 77, karaktär Conny, liksom Ulfs Vanheden, blivit ersatt. Den här gången av en 39 år yngre skådespelare.

Annons

Han blir nya Conny Rundqvist i Netflix-filmen Strul

Förmågan som ersätter Björn Skifs i nya filmen Strul är ingen mindre än Filip Berg, 38, som bland annat 2016 nominerades till Bästa manliga huvudroll under Guldbaggegalan för hans roll i filmen Odödliga.

För er läsare som har hunnit med att glömma Strul eller helt enkelt aldrig sett filmen, handlar den om en kemilärare som hamnar i fängelse efter att någon planterat bevis hemma hos honom. Väl inne i fängelset slår karaktären Conny, som Filip nu spelar, följe med några interner som planerar en stor kupp.

Expressens filmkrönikör Maria Brander har recenserat nyinspelningen av Strul och är inte helt nöjd. Maria kommenterar också hela ärendet med Ulf Brunnberg och Jönssonligan. I krönikan är hon tacksam över att Skifs inte har gjort en Brunnberg och öppet visat något missnöje med ersättningen.

Stark kritik när Björn Skifs ersätts av Filip Berg i nya filmen

Maria poängterar att nya Strul aldrig kommer att träffa den där familjära punkten som Skifs och hans era av underhållning lyckades med.

Annons

– Men framför allt så personifierar Skifs en era av enkel familjeunderhållning som jag tror att den här filmen längtar lite till. Åren då vi samlades framför den där tv-apparaten, som den medelålders Conny här ännu brinner för att montera i folks hem. Nya ”Strul” kommer aldrig kunna vara det. Den tiden har flytt. Den är heller inte lika bra som sin kreativt betydligt djärvare föregångare, men den undviker ändå att fastna i det värsta nostalgiträsket, och omfamnar i stället prestigelöst sin identitet som en kul bagatell.

Även på Facebook kritiseras den nya filmen.

”Å hu då. Det är bara titta på originalet.”, skriver en användare.

”Astråkig” och ”Urdålig...”, skriver två andra.

FOTO: TT

Annons