LÄS MER: Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok Bachelor 2024

Sven-Göran ”Svennis” Erikssons arv till barnen – blåst på 100 miljoner

23 sep, 2024
author Elliot Gustafson
Elliot Gustafson
Sven-Göran “Svennis” Eriksson hade en lång och framgångsrik karriär.
Men när fotbollstränaren var i Kina kom nyheterna att han blivit lurad på 103 miljoner kronor.
Pengar som nu saknas i hans arv.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sven-Göran "Svennis" Eriksson har somnat in – blev 76 år gammalBrand logo
Sven-Göran "Svennis" Eriksson har somnat in – blev 76 år gammal

Måndagen den 26 augusti somnade Sven-Göran ”Svennis” Eriksson in hemma på Björkefors efter en tids sjukdom. Han blev 76 år gammal.

“Svennis” är en av Sveriges, kanske världens, mest framgångsrika fotbollstränare genom tiderna. Han slog igenom som tränare för IFK Göteborg och ledde laget till många tunga segrar, bland annat ett UEFA-cup guld 1982.

Efter succéerna i Sverige fortsatte ”Svennis” sitt succétåg ut i Europa och världen. Under hans begravning så var många från hans tid utomlands på plats i Sverige, bland andra David Beckham.

Framgångarna inom fotbollsvärlden ledde till en hel pengar också.

Enligt dokument från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av så hade ”Svennis” en fastställd förvärvsinkomst på 399 073 kronor under 2019.

Annons

Svennis lurad på 103 miljoner kronor

Under tiden som tränare i Manchester City anlitade ”Svennis” Samir Khan för att ta hand om alla hans pengar. De hade träffats för första gången i Dubai tre år tidigare och i hans bok En underbar resa som gavs ut efter hans död skriver han om det ödesdigra misstaget.

Samir Khan stod för den värsta. Han, som hade förtroendet att ta hand om mina pengar, fick mig i stället att förlora 100 miljoner kronor. Jag stämde honom visserligen och vann i domstolen, men några pengar har jag aldrig fått tillbaka. Så trots att jag tjänat så mycket pengar var jag riktigt illa ute ett tag, jag var nära personlig konkurs”, skriver Svennis.

När nyheten kom 2013 var Svennis i Kina och stannade där för olika tränaruppdrag till 2017. Hans långa sejour i Asien förklaras, enligt Sportbladet, av att han efter situationen med den ekonomiska rådgivaren blev pank och tvungen att fortsätta karriären i Kina, Thailand och Saudiarabien.

Annons

Jag kände mig dum när jag väl insåg vad som hade hänt. Mitt intresse för pengar är noll. ... Det är klart att jag blev ledsen, sur och grinig när jag blev blåst, när så mycket pengar försvann. ... I den vevan var herrgården till salu och det retade mig väldigt mycket, att det fick gå så långt”, skriver Svennis.

Därför saknas flera miljoner kronor i Svennis arv

Det står klart att Svennis haft en enorm betydelse för svensk fotboll och lämnar bakom sig ett enormt arv – även utanför plan.

Bland annat så fick han och Anki Eriksson Graves två barn ihop under sin tid de levde som gifta. Sonen Johan Eriksson föddes år 1979 och dottern Lina Eriksson föddes år 1987.

Vad barnen kommer att ta del av, vad som händer med herrgården i Sunne och hur arvet ser ut exakt är oklart, men faktum är att över 100 miljoner kommer att saknas i det.

FOTO: TT

Annons