Svenska artisterna som försvann – så lever de och ser ut i dag
Läs om 10 svenska artister som försvann – och se hur de ser ut numera.
✔︎ Blev blåst på miljoner: ”Min man ljög för mig”
✔︎ Dömdes till rättspsykiatrisk vård och bytte namn
✔︎ Tröttnade på musiklivet – jobbar nu på Åhléns
Det är minst sagt varierande och fascinerande öden för de som försvunnit bort från rampljuset…
◼️ ◼️ ◼️
💥 Martin ”E-type” Eriksson – har Vikingarestaurang i Stockholm
Martin Eriksson, 53, har under artistnamnet ”E-type” levererat hits såsom This is the way, Here I go again och Angels crying. Musik är dock inte allt i Martins liv. Han roas av affärsverksamheter och äger vikingakrogen Aifur i Gamla stan i Stockholm.
Dessutom har han enligt uppgift köpt in sig i en restaurang på Birka.
Häromåret tvingades han dock lägga ner två andra krogar. En på Dalarö och en på Fjäderholmarna. Förlusten: 1,4 miljoner kronor.
– Det var för svårt. Man var tvungen att hänga där hela tiden och jag har inte riktigt tid med det, förklarade Martin för Expressen.
Den forna rockstjärnan berättar att många av hans tidigare branschkollegor idag är döda.
– Själv bestämde jag mig tidigt för att aldrig hålla på med droger. Jag har inte ens haft något sug att testa. Det finns bättre saker att göra än att dra upp saker i näsan, konstaterar Dag som bor i Stocksund utanför Stockholm tillsammans med sambon Jenny, 46, och sonen Albin, 15.
Trivs du med vart livet fört dig?
– Ja, det gör jag. Jag är en gammal man, men jag blir allt yngre i sinnet. Ibland är det nästan så att min son skäms för mig! När jag slog igenom som 19-åring skulle man ”vara så vuxen”. Nu är det mer skitsamma. Jag är barnslig och nyfiken på livet. Allt är jäkligt kul.
Dag har inte lagt musiken på hyllan utan gör ett 20-tal spelningar om året.
– Musiken är absolut inget jag livnär mig på. Däremot är det min absolut bästa hobby. Det bästa jag vet är att spela live. Att stå på scenen är fortfarande fruktansvärt roligt, och vuxenpubliken består numera 75-åriga gubbar som kommer släpande på sina rullatorer. Är det inte fantastiskt?
Dag saknar inte livet i strålkastarljuset. I stället njuter han av sin relativt anonyma tillvaro.
– Jag har inga sociala medier, ingen Facebook, inget Instagram. Man får vara lite hemlig, tycker jag, och jag har inget behov att veta vad folk äter till frukost.
◼️ ◼️ ◼️
💥 Alban ”Dr Alban” Nwapa: ”Jag gör tv-program i Ryssland”
I början av 1990-talet tog Alban Nwapa, 61, världen med storm. Hello Afrika, Sing Hallelujah, It´s my life och No Coke ekade över hela världen. Under storhetstiden sålde han ofattbara 14 miljoner skivor.
När han i fjol fyllde 60 flög han in en brokig skara kändisar till sitt påkostade kalas i Dubai i Förenade Arabemiraten. På gästlistan fanns bland andra Ingemar Stenmark, Jessica Folcker, Annika Duckmark, Anki Bagger och Tomas Brolin.
I en SVD-intervju från 2014 förklarade Alban att han ”aldrig försvunnit”.
– Jag gör stora tv-program i Ryssland, Frankrike, Norge och ligger på de tysta och österrikiska listorna med en ny version av ”It’s my life”. Jag jobbar i Dubai, Libanon och Egypten. Men i Sverige frågar alla mig: ”Vad gör du nu för tiden?” som i Tomas Ledins låt.
Alban huserar i en 258 kvadratmeter rymlig lägenhet på fashionabla Östermalm tillsammans med kärleken Katrine Hermansson, 45. Titt som tätt ses han glida omkring i sin Porsche av 2017 års modell.
◼️ ◼️ ◼️
💥 Zara ”Sarek-Zara” Kronvall Sigfridsson:”Nu är jag elevassistent”
Bidraget Genom eld och vatten i Melodifestivalen 2003 blev startskottet för gruppen Sarek som kännetecknades av klingande popbeklädda visor med ton av svenska och europeiska folkmusikinstrument.
– Vi kom från ingenstans och gick direkt till finalen. Det där ögonblicket sitter kvar än idag, berättar Zara Kronvall Sigfridsson, 36, för Hänt.
I många år gick hon under artistnamnet ”Sarek-Zara”. Framgångarna avlöste varandra och fansen infann sig troget på spelningarna.
– Men artisteriet är på många sätt en tuff bransch. Det är svårt att hela tiden hålla sig aktuell. Dessutom var vi fem bandmedlemmar som bodde på olika ställen i Sverige. Vi höll på i tio år och på slutet var det ganska naturligt att vi kände att: ”Nu har vi gjort vårt”.
Var det en jobbig insikt?
– Både ja och nej. Vi var överens allihop, men det är klart att det alltid är känslosamt när något går i graven. Det var både skönt och jobbigt på samma gång, berättar hon.
När Sarek splittrades 2012 började Zara jobba på H&M. Längre fram blev hon sidekick i P4 Kristianstads radioprogram Morgonen.
– Just nu jobbar jag som elevassistent. Det är härligt att få ägna sin tid åt något som man verkligen brinner för. Jag jobbade med det här innan jag kom med i ”Sarek” också. Jag har alltid dubbeljobbat och haft något vid sidan om, berättar Zara som trivs med vart livet fört henne.
Hon bor i Kristianstad med maken och artisten Emil Sigfridsson, 39. Tillsammans har de barnen Ängla, 14, och tvillingarna Vilda och Elvin, 9.
– Sarek ligger helt nere, men jag jobbar ändå lite med musik, säger Zara som idag utgör ena halvan och duon ”Zara och Jessica”.
◼️ ◼️ ◼️
💥 Anneli ”Pandora” Magnusson:
”Polisen knackade på dörren”
Anneli Magnusson, 48, gick från att vara en vanlig ung tjej som spelade gitarr i olika band till att bli en artist som erövrade land efter land – med ett team av branschfolk som planerade hennes karriär.
Hemma i Sverige slog hon igenom som 23-åring med eurodiscodängan Trust me. Inom ett par år var den internationella succén ett faktum. Hon tilldelades guld- och platinaskivor i Skandinavien, Asien och Australien. Hysterin var total.
– Till en början var det jättekul, men det övergick rätt snart till något jättejobbigt. Jag blev osäker och rädd och jämförde mig hela tiden med andra artister som jag tyckte var mycket bättre, berättar Anneli nu för Hänt.
Efter en lång karriär som innehöll utsålda turnéer, skivförsäljningsrekord och topplisteplaceringar, kom en privat krasch som nästan åt upp henne. Polisen knackade plötsligt på dörren. Påhälsningen handlade om att Skatteverket inlett en revision i hennes och makens affärsverksamhet.
– Jag insåg att min man notoriskt ljugit för mig om det mesta vilket han också erkände i rätten och 2003 slutade det i skilsmässa, förklarar Anneli för Hänt.
Längre fram träffade hon en ny man.
– Han lovade att hjälpa mig att reda ut ekonomin, men hade samtidigt alkoholproblem och ett stort kontrollbehov. Det slutade även den här gången i en mycket omtumlande separation. Det var mycket bråk och det resulterade i att mannen fick avhysas från min bostad, har Anneli tidigare sagt till Skövde Nyheter.
Sångerskan kom till insikt med att hon behövde ta tillbaka kontrollen över sitt liv.
– Det har jag gjort nu! Så bra som jag mår nu har jag faktiskt aldrig tidigare gjort, försäkrar hon glatt.
Anneli uppträder på företagsevenemang, stadsfestivaler och nattklubbar. Hon föreläser om sitt liv som artist – under föredragsvinjetten ”Trust me – vem kan man lita på?”
Hon berättar att hon sedan 2014 är förlovad med en ”fantastisk finsk man”.
– Han bor i Helsingfors, har spelat hockey i finska elitserien och har även en DJ-bakgrund. Numera är han regionchef för Dressman och DJ:ar med mig på scenen på helgerna. När vi är lediga lagar vi mycket mat och varvar ner tillsammans med min son Leon som är 15 år, fortsätter Anneli.
2017 brann hennes 1700-talsherrgård och hon bor nu i en modern villa i Kungsör – endast 300 meter från Mälaren.
På frågan vilka tips hon har till ungdomar som vill ge sig in i musikbranschen, svarar hon:
– Var noga med att behålla kontrollen över din ekonomi. Ta in expertis. Skippar du den biten så straffar det sig i efterhand. Ha också som regel att alltid vänta åtminstone till nästa dag med att ta viktiga beslut.
◼️ ◼️ ◼️
💥 Dilbahar ”Dilba” Demirbag: ”Inte jobbigt att byta jobb”
”I’m sorry”, sjöng Dilbahar Demirbag, 47, när hon slog igenom stort för 23 år sedan. 2008 dök hon oväntat upp i tv-programmet Let’s dance och tre år senare – 2011 – tävlade hon med låten Try again i Melodifestivalen. Den tidigare solostjärnan åkte ut redan i första deltävlingen.
Sedan storhetstiden har Dilba jobbat som bland annat telefonförsäljare, säljkonsult, pokerproffs och IT-konsult. Numera arbetar hon som chefsrekryterare på ett stort bolag.
– Jag är väldigt orädd. Eftersom jag arbetar med rekryteringar tycker jag inte att det är jobbigt att byta jobb. Det är en naturlig del av min personliga utveckling, förklarade hon förra året för Digital.
◼️ ◼️ ◼️
💥 Solstollarna-stjärnorna Ola Ström och Per Dunsö: Flyttade till Thailand – och Blekinge
I mitten av 1980-talet delade sommarlovsprogrammet Solstollarna Sverige i två läger.
Ena halvan älskade det: ”Kul humor!” Andra halvan hatade det: ”Gubbsjukt!”
Bakom produktionen och karaktärerna ”Skumberg”, ”Ulla-Bella sekreterare” och ”Hjördis” stod musikerna Ola Ström, 71, och Per Dunsö, 69, vars låtar lever kvar på Spotify.
Efter Solstollarna arbetade Ola för barns rättigheter inom Unicef. Han är sedan länge utvandrad till Thailand.
Per däremot huserar med hustrun Ingalill, 63, i Ronneby i Blekinge och spelar enligt uppgift med i olika musikprogram på skolor. Varken Ola eller Per verkar måttligt intresserade att berätta om sina nya liv.
”Tack för ditt hedrande erbjudande! Dessvärre är jag inte intresserad. Tjohopp!”, skriver Per i ett sms-meddelande till Hänt.
◼️ ◼️ ◼️
💥 Cecilia ”Det vackraste” Vennersten: ”Driver café i Varberg!”
Det har runnit mycket vatten under broarna sedan Cecilia Vennersten, 48, imiterade Mariah Carey i TV4-klassikern Sikta mot stjärnorna, 1994.
23-åringen trollband en hel nation och året därpå tävlade hon med bidraget Det vackraste i Melodifestivalen. Samma år vann hon en grammis för ”Årets låt”.
Därmed var Cecilia ett namn att räkna med – men vad hände egentligen sedan?
– Några månader efter mitt genombrott i Sverige blev ”Det vackraste” en ännu större hit i Norge. Sedan dess har jag jobbat mycket där. Jag har varit över hela landet – från Svalbard i norr till Kristianstad i söder – och jag älskar det! Det är makalöst vackert och människorna är underbara. Jag har bland mycket annat gjort över 200 julkonserter i Norge, berättar Cecilia för Hänt.
Hon känner en annan sorts respekt av publiken i Norge än här hemma och hon fastslår att Norge blivit hennes andra hemland.
– Jag blir ofta kallad ”Norgesvenn”. Många musikerkollegor tycker att jag borde ha flyttat dit för länge sedan!
Cecilia saknar inte för fem öre hysterin som rådde kring hennes person på 1990-talet.
– Jag gillade aldrig uppmärksamheten och drog mig medvetet undan från rampljuset. Jag har aldrig haft den typen av bekräftelsebehov. Min dröm och passion är att sjunga och jag är oerhört tacksam och ödmjuk inför att jag faktiskt kan göra det professionellt – utan att behöva figurera i media hela tiden, förklarar Cecilia som numera driver café Kassett Kaffe Etc i Varberg.
– En av mina ungdomsdrömmar var att driva café och jag kände för ett antal år sedan att jag ville lära mig något mer än att bara sjunga och stå på scenen. 2007 dök chansen upp av en slump och jag bestämde mig för att ta den – trots att jag var höggravid. Då visste jag absolut ingenting om att driva företag med anställda och allt. Nu vet jag desto mer. Det har varit oerhört inspirerande och lärorikt, men också en utmaning.
Vad väntar runt hörnet?
– Precis nu i dagarna, faktiskt, ska jag ha två veckor semester ihop med min pojkvän. Vi ska åka till New Orleans, Nashville, Memphis, Asheville och andra städer i USA som har starka musikaliska kopplingar. En riktig drömresa för oss båda. Sedan väntar ett par spelningar i Sverige och en lång höstturné i Norge med systrarna Dora och Bjørg Thorhallsdottir. Showen vi gör är en blandning av musik, humor, konst och allvar. Det går inte att beskriva. Den måste upplevas!