Svenska stjärnorna som mobbades – här är kändisarna som talar ut om tuffa uppväxten
De är stjärnor vars framgång bländar de flesta. Det är lätt att tro att artisterna och kändisarna som lyckats slå igenom och bli berömda alltid haft det lätt i livet.
Men vägen till succén har ibland kantats av svårigheter. Att bli mobbad eller utfryst kan drabba vem som helst – även den som senare i livet slår igenom. Här är profilerna som öppet och modigt valt att berätta om sin tuffa uppväxt för att inspirera sina följare och fans att stå upp emot mobbing.
Mello-aktuella Wiktoria blev retad
Wiktoria Johansson, 22, tävlar för tredje gången i Melodifestivalen, där hon som vanligt gör succé. På Instagram svämmar kärleken över från fansen som älskar allting Wiktoria gör. Men när artisten växte upp upplevde hon det som många andra känner igen sig i – utanförskap och ensamhet. Något hon valt att prata öppet om.
– Folk har absolut haft det värre än mig, men jag kände mig alltid utanför, det har jag alltid gjort sen jag var liten. Jag blev aldrig accepterad, jag blev retad. Folk kallade mig saker som inte alls är snällt. Utstött. Det är jobbigt, berättar Wiktoria Johansson för Hänt Plus.
Mobbades under hela sin uppväxt
Youtube-stjärnan Ben Mitkus, 24, har hundratusentals följare och fans som dagligen backar och älskar den unga filmskaparen. Men när han kom till Sverige som liten tvingades han utstå mobbing för sitt ursprung.
– Det var 100% mobbing, hela min barndom. Det har varit väldigt tufft. Jag kunde inte svenska språket, för jag är ju inte från Sverige. Så språkmobbing och adhd-påhopp och så… Det var allt, berättar Ben Mitkus för Hänt Plus.
Mobbad på grund av sin sjukdom
Framgångssagan Nicole Falciani, 21, har innefattat allt från blogg till podd och modellande. Nu skriver hon på en bok och delar med sig av sitt samboliv med fästmannen Eric Saade, 28, på sociala medier. Men när Nicole minns tillbaka på skoltiden är det allt annat än bra minnen.
– Jag har upplevt jättemycket mobbing. Främst i mellanstadiet och på gymnasiet. Jag har ju reumatism och många tyckte det var något fel på mig. På gymnasiet var jag offentlig och då ville folk inte att jag skulle få luft eller tro att jag var något. Det var jobbigt, berättar hon för Hänt Plus men lägger till en uppmaning till alla som upplever mobbing idag:
– Det blir bättre, efter skolan så väljer man själv vilka man vill umgås med.
Blev kallad hemska saker
Idol-vinnaren Liam ”Liamoo” Cacatian, 21, tog Sverige med storm när han klev upp på TV4-scenen, och tog sedermera hem hela vinsten. Efter det har hans låtar exploderat på Spotify och i sociala medier hyllas han ideligen. Nu gör den unga artisten succé för andra gången i Melodifestivalen tillsammans med Hanna Ferm. Men för Hänt Plus berättar Liam om sina erfarenheter av att vara utfryst.
– Jag var den tysta och blyga ungen som var ensam och inte populär. Jag tänkte inte på att jag var den ungen som inte såg ut som alla andra. Tills jag någon gång fick höra det, typ ”du är en jävla tönt”, säger han till Hänt Plus och fortsätter:
– Det är absolut inte okej. Även om du blir kallad saker i skolan så tänk på att de vill göra dig osäker för att de själva är osäkra. Nån försöker sänka dig för att se högre ut själv.
Var för “tjejig”
Den forna FO&O-medlemmen Oscar Enestad, 21, är pojkbandskillen som har tusentals fans över hela Sverige (och i andra länder). I år gjorde han Melodifestivalen-debut som soloartist med låten I Love It, och hyllades av sina fans för insatsen. Men åren i skolan kantades av psykisk mobbing.
– Jag blev inte slagen i skolan eller så, men det var mer ord. Jag dansade balett och jazz och spelade teater och fick höra att det var för ”tjejigt”. Jag ser personen framför mig som säger det till mig. Det skrattade åt mig när jag hade uppvisning och kallade mig ”fjolla”. Idag är jag glad att jag dansade, för annars hade jag inte varit där jag är idag, berättar Oscar Enestad för Hänt Plus
Tappade bort sig
Hanna Ferm, 18, är aktuell för första gången i Melodifestivalen med låten Hold You som hon framför tillsammans med Liam Cacatian Thomassen, 21. Hanna deltog i TV4-programmet Talang 2014 och tog sig till andra delfinalen i tävlingen. 2017 kunde vi se henne som en av deltagarna i Idol, där hon tog sig ända till finalen i Globen men hamnade på andra plats efter att Chris Kläfford, 29, tog hem vinsten.
– Jag hade väldigt bra sammanhållning fram till klass fem, sen i sexan bytte jag skola. Innan det visste jag vem jag var, jag var alltid den snälla tjejen som hjälpte den som ramlade upp, säger Hanna Ferm till Hänt Plus.
Hon fortsätter:
– Sen när vi gick över i tonåren så var alla lite mer i tonåren än vad jag var. Killar, fest och sånt. Jag hängde inte riktigt med i det där på något sett och det gjorde att jag blev utfryst tror jag. Jag tappade bort mig själv och minns det fortfarande väldigt tydligt.
Kände sig rädd
Fredrik Svensson, 28, såg ni i Melodifestivalen 2018 som David Lindgrens sidekick. Nu är han aktuell som programledare för Barnkanalens ungdomssatsning Random Mix. Många känner nog igen honom som den glada, positiva och härliga Fab Freddie, men han har faktiskt inte alltid varit så framåt och social.
– Att komma underfund med att man är homosexuell tog ju ganska lång tid för mig så i tonåren vågade jag inte utforska min sexualitet på något sätt. I sällskap där jag kände mig otrygg var jag väldigt tyst, tillbakadragen, höll mig på min kant och var lite rädd, berättar han för Hänt Plus.
Freddie berättar även att han var väldigt tyst i vissa sammanhang för att vissa personer var taskiga mot honom och det tog på hans självförtroendet och självkänslan.
– Jag vågade liksom inte riktigt ta för mig då.
Inga vänner att umgås med
Nano Omar, 32, växte upp i Tumba och berättar att han har haft enstörig uppväxt. Han debuterade i Melodifestivalen 2017 med låten Hold on och i år tävlar han i Melodifestivalen med låten Chasing Rivers.
– Jag kände mig ensam och utanför under hela min uppväxt. Jag gjorde till mig för att få uppmärksamhet, dåliga saker, när jag väl började stå på scen förstod jag att jag kunde få uppmärksamhet på ett positivt sätt. Det var svårt med vänner, i ettan, tvåan och trean hade jag en tjejkompis som jag kände att jag kunde hänga med och leka med, annars var jag ensam, berättar han för Hänt Plus.
Nano berättar att han brinner för barn och ungdomar.
– Jag och min sambo vill ha ett ungdomscenter där vi kan föra samman familjer från olika religioner där de bara han hänga och umgås.
Blev klasskamraten från helvetet
Thorsten Flinck, 57, är en skådespelare och regissör. Han blev mobbad och sedan mobbade han även själv andra.
– Först fick jag gå i skolmognadsklass, för att jag var stökig och kastade ut saker genom fönstren, säger han till Solna församlingsblad.
Thorsten berättade för Aftonbladet att han också blev mobbad under en tid.
– Det var vidrigt. En gång blev jag till exempel tvingad att äta två portioner snus, och vågade inte säga nej. Jag fick åka till sjukhus och bli magpumpad.
Efter den tiden bytte Thorsten skolan och blev själv den som mobbade personer. På en blogg kallar en elev som gick i Flincks klass honom för ”klasskamraten från helvetet”.
– Till henne och alla andra skolkamrater vill jag säga: jag vet att jag var vidrig, det finns inget som kan ursäkta det.
Bara lyckotårar nu
Felicia Bergström, 25, är en av Sveriges största Youtubers med över 273 000 följare. Hon har tidigare berättat att hon hade en tuff uppväxt med mobbing.
– Jag har alltid fått höra ”du är så jävla tjock, ful och äcklig”, berättade hon i programmet Sommaren med Youtube-stjärnorna.
Hon berättade också i programmet att det inte längre är ledsna tårar som rinner längs hennes kinder utan lyckotårar för all fin respons hon får av sina följare och fans.
Från utfryst till hyllad
Peg Parnevik, 23, är en av syskonen Parnevik som är både folkkär och hyllad för sin musik. Hon säger vad hon tycker, tänker och står upp för kvinnor men det har faktiskt inte alltid varit så.
– Jag har känt mig mobbad sedan jag var liten och har alltid varit utanför. Mamma har alltid sagt tröstande att ”de bara är avundsjuka”, men jag tycker det är en töntig bortförklaring, berättar hon för Hänt Plus.
– Man måste våga vara sårbar, öppen och våga bli vän med människor. Våga säg ”jag har inga vänner, vill du vara vän med mig”. Det gör så sjukt ont när folk snackar skit om en, men det går över.