LÄS MER: Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Melinda Jacobs E-type Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok

Sveriges bästa dansband lägger av – okända diskussionerna: ”Klickade inte så bra”

10 sep, 2024
author Malin Ljung
Malin Ljung
Dansbandet Fernandoz har bjudit upp till dans för sista gången.
Nu meddelar det folkkära och prisade bandet att de slutar.
– Vi slänger in handduken, säger sångaren Ander Nordlund på bandet Facebook-sida.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

För 38 år sedan bildades dansbandet Fernandoz i värmländska Torsby, och sedan dess har deras karriär varit en dans på rosor. Men nu meddelar bandmedlemmarna att det finns en sista dans inplanerad – och de chockar med beskedet att de lägger ner.

Fernandoz har vunnit det Svenska Dansbandsmästerskapet, knipit segrar i flera av Guldklavens olika kategorier, och så sent som 2023 blev de utnämnda till Årets dansband.

Men trots framgångarna har bandet i kulisserna haft tuffa diskussioner om sin existens.

– Vi har under en längre tid bollat fram och tillbaka hur vi ska göra, och vi har kommit fram till att vi ska lägga ner Fernandoz orkester, i alla fall som turnerande band, säger sångaren Anders Nordlund.

Samtidigt är de osäkra på om det här är det sista svenska folket kommer höra från Fernandoz, det finns också en öppning att det kan röra sig om en "längre timeout".

Bandmedlemmen Kevin Björk Nordlund har nyligen blivit pappa, och har valt familjen framför det intensiva turnélivet som Fernandoz innebär. Enligt bandets turnéplan har de hela30 spelningar mellan augusti-oktober.

Annons

– Det klickade inte så bra ihop med just den här livsstilen. Så jag måste ta ett steg tillbaka, säger Kevin själv på bandets Facebook-sida.

Ytterligare en orsak till Fernandoz beslut om att lägga trumpinnarna på hyllan är att deras tidigare kapellmästare Karl-Olof "Kalle" Werner – som sedan 2004 haft en roll i kulisserna – valt att sluta helt. Kalleär 75 år och har bestämt sig för att gå i pension på heltid. Något som påverkar de kvarvarande bandmedlemmarna.

– Jag och Simon känner att vi inte är mogna eller beredda att ta över företaget, med allt vad det innebär. Det finns inte tid och energi. Så vi slänger in handduken helt enkelt, hur tråkigt det än må vara. Och hur mycket vi än älskar att spela, säger Anders Nordlund.

Bandet är väldigt tydliga med att det inte finns någon konflikt eller osämja som ligger bakom beslutet.

Innan de tar avsked av publiken finns en turnéplan inplanerad fram till årsskiftet, och senare i höst kommer de att släppa ett nytt album.

FOTO: TT

Annons