LÄS MER: Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok Bachelor 2024 Bonde söker fru 2024

Sveriges mästerkock-profilen drabbad av obotlig cancer: ”Obegripligt och ofattbart”

27 sep, 2024
Camilla Wahlman kom på sjätte plats i Sveriges mästerkock 2023.
Nu berättar hon för Hänt om det tunga beskedet.
– Ingen vet hur länge man får leva. Det enda du kan styra är vad du fyller livet med, säger hon.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mästerkocken-vinnaren Tone Sekelius kärlek för stjärnkocken Tommy MyllimäkiBrand logo
Mästerkocken-vinnaren Tone Sekelius kärlek för stjärnkocken Tommy Myllimäki

Camilla Wahlman, 54, var en av deltagarna i Sveriges mästerkock 2023 och gjorde succé i tävlingen där hon landade på en sjätte plats. I programmet berättade hon om sin förra cancer och att sjukdomen gjort henne till en ja-sägare.

– Jag blev allvarligt sjuk för fem år sedan. Då ändrade jag mitt liv och bestämde mig för att tacka ja till alla möjliga roliga saker. Därför står jag här, till exempel, sa Camilla i TV4-programmet.

För sju år sedan fick Camilla bröstcancer och fick gå igenom cytostatikabehandling, strålning och operera bort ett bröst. Cancern försvann då men i vintras visade det sig att den kommit tillbaka...

Sveriges mästerkock-Camilla om cancern – så började det

När Hänt når Camilla berättar hon att allt började i vintras.

Annons

– Det var i julas som jag kände mig ovanligt trött så jag drog ner på sociala grejer. Vi brukar ha stor familjejul här i Östersund med alla mina syskon men jag sa att den här gången orkar jag inte organisera det, säger Camilla och fortsätter:

– Så jag kände mig väldigt trött och så tog jag upp det med en läkare. Då tog de ett blodprov och såg att jag hade väldigt lågt blodvärde. Det är liksom en larmsignal, så då gick de vidare med prover.

Runt nyår blev tröttheten ännu mer påtaglig.

– Nyårsafton var jag otroligt under isen minns jag. Jag visste inte om jag skulle orka gå på någon festlighet, men jag gjorde det i alla fall. Vi har några vänner som vi alltid brukar fira nyår med, så jag gick dit, men jag satt mest i en soffa och vilade. Men dagen efter var jag otroligt under isen så då åkte jag till och med in till akuten.

Var det då de hittade cancern?

– Ja, det tog en vecka och då hade jag fått resultat på röntgen och fick ett möte med läkaren då. Som berättade att jag hade fått cancer, säger Camilla och fortsätter:

Annons

– Nu finns det spritt i skelettet och vid bukhinnan. Då när man ser att det finns i skelettet på flera olika ställen så är det inte så stort hopp att man kan bota den cancern då, utan det är medicinering.

Läkarnas besked om cancern

När Camilla fick beskedet om att cancern är obotlig kändes det som att en fall-lucka öppnades under henne.

– Ja, det känns litegrann som att öppna en fall-lucka under ens fötter. Man bara faller och har inget att greppa tag i just där och då. Det är så obegripligt och ofattbart, man tänker ju på sina barn och allt man är rädd för att mista, säger hon till Hänt.

Vad säger läkarna då? Hur länge har du kvar?

– När jag fick min diagnos i januari var det ingen som visste om jag skulle finnas kvar i sommar. Då hade jag min dotter på utbytes-år i Costa Rica. Hon åkte iväg förra sommaren och det var väldigt ångestfyllt att jag inte visste. Måste jag be henne skynda sig hem eller ska vi våga ha is i magen och tänka att jag kommer rida ut det här? Vi tog det liksom lite pö om pö och det gick ju bra, tack och lov. Jag är ju fortfarande här och jag har fått ta emot min dotter och jag har haft mitt bröllop. Jag har gjort så mycket fint liksom, säger Camilla och fortsätter:

Annons

– Det är ju så med cytostatika att efter ett visst antal omgångar kommer kroppen utveckla en resistens mot den medicinen. Och när alternativen tar slut, det är ju då det blir kritiskt. Men än så länge så finns det då cytostatika-sorter som jag kan ta.

Camilla Wahlman lever varje dag som den sista: ”Vill leva här och nu”

Sedan dess har Camilla levt livet till fullo, hon har gift sig med sin sambo, hittat på massa roliga saker och det enda hon egentligen vet med säkerhet är att leva här och nu.

– Det ligger väl i linje med allt annat, jag vill inte skjuta upp någonting utan jag vill verkligen leva här och nu. Nu vet jag att, eller vet och vet, det är ju en sak i det här, all osäkerhet, man vet ju egentligen ingenting. Men det jag vet nu är att mitt liv är förmodligen kortare än vad jag trodde tidigare i livet.

– Nu är det här och nu som gäller. Ingen vet hur länge man får leva. Det enda du kan styra är vad du fyller livet med. Jag har bestämt mig för att umgås med dem jag tycker om och hitta på så mycket som möjligt de dagar jag har kvar. På det sättet får jag ett rikare liv. Kvalitet framför kvantitet helt enkelt.

Annons

Stödet från Mästerkockarna – lagade middag på Tommy Myllymäkis restaurang

Det är med andra ord ingen som riktigt vet vad som kommer hända, men att Camilla fått stöttning och kärlek är något som är säkert. Även vännerna från Sveriges mästerkock har gjort sitt yttersta.

– Alltså de är fantastiska, jag är så glad över det gänget för vi är goda vänner sedan inspelningarna. Fem av mästerkockarna var med på mitt bröllop, säger Camilla och berättar om en otroligt fin gest som även domaren Tommy Myllymäki var med på.

– En annan sak som jag måste berätta är när vi var hos min mans bror i Stockholm. Då blev vi överraskade med en bil som hämtade upp oss och körde oss till Aira - restaurangen som Tommy Myllymäki driver!, säger Camilla och berättar vidare:

– Då hade mästerkockarna och Tommy tillsammans lagt ihop till en fantastisk extra-allt-kväll med finaste vinpaketet och vi satt precis vid chef's table och fick se alla kockarna laga maten. Det var helt sagolikt, då grät jag när bilen körde upp och jag förstod att vi skulle till Aira. De var helt fantastiska.

FOTO: TV4 / Instagram

Annons