SVT:s ändring – efter publikens kritik mot Allsång på Skansen
Allsång på Skansen har funnits sedan 1935 och sänts av SVT sedan 70-talet med sina klassiska sånghäften till tonerna av Lasse Berghagens, 74, Stockholm i Mitt hjärta. I år firar programmet 40 år och har fram tills nu valt att behålla traditionen att ha sångtexten i häften, till skillnad från bland annat Lotta på Liseberg på TV4 där texterna syns på skärmar framför publiken.
Efter att ha mötts av kritik kring just digitaliseringen av programmet gör nu SVT en ändring som många har väntat på länge – nämligen att visa sångtexterna på skärmar.
Kritiken mot det sena införandet
Den nya ändringen handlar om LED-skärmar, som ska underlätta och förhöja stämningen hos tittarna som står längre bak på den mysiga Sollidenscenen på Skansen – både inne vid scenen och utanför där folk står och försöker få en glimt av programmet.
Per Rådelius, projektledare på Skansen, medger behovet av skärmar för att förhöja stämningen hos alla på allsången och förklarar även varför storbildskärmarna kommit först i det näst sista programmet av säsongen.
– Om vi hade startat säsongen med det så hade vi inte haft någon tid att utvärdera det. Så nu kör vi och även nästa tisdag och sen kan vi utvärdera i lugn och ro. Hade vi gjort det i början av säsongen och sen känt att det inte funkade och tagit bort det så hade det inte varit schyst mot publiken, säger Per Rådelius till Aftonbladet.
”Folk vill ha sånghäften”
Trots kritiken mot SVT, och att tekniken gått väldigt segt framåt, hävdar projektledaren Per Rådelius att många fortfarande vill ha de klassiska sånghäften som varit en tradition ända sedan Bosse Larsson tog över skutan 1979.
– Det är väldigt många som vill ha häftena, det är mer folk som vill ha häftena än de som inte vill det. Jag själv vill ha häftena kvar, säger han.
Per Rådelius menar på att sånghäftena fungerar som en souvenir och som ett minne till människor som varje tisdag under åtta veckor fyller scenen på Skansen.
FOTO: TT/Erik Simander, SVT