Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Therese Alshammars son tvingad till operation – visar missbildningen
Nu beskriver simstjärnan det svåra läget – och vädjar till följarna.
Den före detta proffssimmaren Therese Alshammar, 47, avslutade sin långa idrottskarriär för snart åtta år sedan. Sedan dess har hon dykt upp i rutan vid olika tillfällen, exempelvis i underhållningsprogrammet Masked Singer och som en av flera expertkommentatorer i OS i Paris.
Therese är förlovad med sin före detta simtränare Johan Wallberg, 47, och tillsammans har de barnen Fred, 11 och Ted, 6. Simstjärnan har tidigare berättat om den svåra tiden då hon var gravid med yngsta sonen Ted. Halvvägs in fick hon och fästmannen beskedet att han skulle födas med vridfot, förut sa man klumpfot, och det fanns även risk för andra komplikationer.
– Läkarna sa: Du får en vecka på dig att bestämma dig om du vill behålla barnet eller inte. Att få höra dessa ord när man är i vecka 25 och har känt bebisens sparkar … ja, det var vidrigt och hemskt. En fruktansvärd mardröm, sade hon då i en intervju med Hemmets journal.
Paret ville inte avbryta, men var oroliga för hur allt skulle gå.
– Jag vart ganska ledsen först, jag hade aldrig hört talas om det tidigare. Men det är klart man blir väldigt ledsen, man är väldigt orolig som föräldrar om vad som kan gå fel. Det är svårt att hantera, berättade hon senare i P4 Extra.
Therese Alshammar om sonens medfödda missbildning – vill öka kännedomen
Idag är Therese betydligt mer insatt i vad det innebär att födas med vridfot. På sin Instagram berättar hon nu mer om den medfödda fotfelställningen, och hur sonen Ted mår idag.
”Är en av de vanligaste missbildningarna och ca 150 barn/år föds med det i Sverige. När jag satt på sjukhuset och talade om behandlingsplanen för vår son hade jag aldrig innan hört talas om det, filmen Elefantmannen är det närmsta jag kunde åberopa (därav gör jag detta inlägg). Det är en medfödd fotfelställning som man kan behandla med Ponsetimetoden”, inleder Therese inlägget med, och fortsätter:
”När Ted var 5 dagar opererades han och foten gipsades i en utåtvriden position. Sen gipsades foten & benet varje vecka. I sex månader gjorde vi detta. Sen kom första milstolpen: inget mer gips av och på. Istället en metallskena med skor på som håller fötterna utåtvridna. Först dygnet runt i drygt 3 månader för att sen ha skenan bara nattetid. Det hade vi tills Ted var drygt 5år gammal.Allas resor är olika och även graden av vridfot. Så jämför inte eller förvänta er exakt samma. Jag beskriver vår resa i grova drag för att nu har Ted fyllt 7år. Han kan springa, simma, surfa (!) vara med på gympa och framförallt har han inte ont.”
En operation kvar: ”Säg inget till Ted”
Alla turer har gett effekt, men ännu är inte allt helt i hamn. Här vädjar simmerskan dock till de i familjens närhet – berätta ingenting för sonen.
”Vi har eventuellt en operation kvar (säg inget till Ted om ni känner honom, vi korsar varje bro på denna resa när de kommer) Men jag minns så tydligt första årens rädsla, sömnlöshet och oro. Och kampen mellan att varje natt vilja ta av skenan för att lindra det obehag han upplevde och viljan att hans fot skulle bli bra. Vi tog oss igenom detta tillsammans”.
Avslutningsvis ber hon också följarna att kommentera med sina erfarenheter. Men att vara sparsamma med fall då det inte gått som önskar.
”Snälla skriv om era erfarenheter eller om ni just fått beskedet att barnet du bär på har PEVA. Men snälla skriv helst att det tillslut gått bra. Jag vet att det inte gör det för alla och jag hörde många blandade historier när vi startade denna resa. Men världen behöver mer och positivitet- för rädslan och oron finns där ändå.Hos alla föräldrar.Stort lycka till och massa styrkekramar till er alla som tar er igenom detta. Och tack för Sveriges skickliga fria sjukvård. Och hurra för Ted”
FOTO: TT, Instagram