Tidernas värsta schlager-skandaler – som skakat Europa
Mobbningen mot ABBA
1974 var Sveriges första stora år i ESC. Det var då som ABBA tog hem segern i Brighton på engelska sydkusten med sin låt “Waterloo”. Det blev startskottet för en unik världskarriär för gruppen och en ny era för Sverige i låttävlingen. ABBA hyllades över hela världen, men på hemmaplan var det andra tongångar. Här ansågs ABBA vara en alltför kommersiell och spekulativ grupp som sjöng om kärlek och romantik istället för om politik. När så SVT “tvingades” hålla finalen 1975 var det efter stora diskussioner internt där vänstervågen var den dominerande. En alternativ schlagerfestival genomfördes där det inte handlade om att sjunga bäst utan att sjunga med rätt innehåll i texterna. Den fick minst lika mycket uppmärksamhet i media, som vid den tiden var lika anti-ABBA som folket på SVT. Sveriges Radios producentförening var medarrangör till det politiska alternativet som sändes i TV2. SVT genomförde finalen, men hoppade av “det kommersiella jippot” året därpå. Man skyllde på pengabrist men sanningen var det kraftiga interna motståndet. Till den stora tv-finalen i Älvsjömässan var ABBA inte ens inbjudna, varken för att synas i publiken eller för att dela ut pris eller hyllas på scen.
Björn Skifs glömmer texten
1978 hölls tävlingen i Paris. Den svenska Melodifestivalen vanns av Björn Skifs med låten “Det blir alltid värre framåt natten”. I Palais des Congés i Paris hade Sverige och Björn Skifs fått startnummer 20, allra sist i fältet. Enligt planerna skulle Skifs framför låten på svenska, men han hade en engelsk text i beredskap. Han inledde med att säga: “Sorry we kept you waiting, but here´s the top of the bill”. Först hade Skifs tänkt att göra en kupp och sjunga den engelska texten, men blev osäker och ändrade sig. Resultatet blev att han efter ett par textrader kom av sig och tappade texten totalt. Det blev något som lät “hördödögnöl” innan han hamnade på rätt spår.
Lill Lindfors tappar kjolen
Tio år efter ABBAs “Waterloo”-seger var det dags för svensk vinst igen. Denna gång i Luxemburg 1984 där Herreys vann hela tävlingen med “Diggi-Loo Diggy-Ley”. 1985 hölls den interntionella finalen i Scandinavium i Göteborg. Norska duon Hanne Korgh och Elisabeth Andreassen, som Bobbysocks, vann med “La Det Swinge”. Men det som alla pratade om efteråt var Lill Lindfors klänningskupp. I allra största hemlighet hade Lill i samarbete med Christer Lindarw konstruerat ett specialdesignat plagg som “råkade” fastna i något på väg in på scen och lämnade Lill med bara en topp och underbyxor. Skrik av fasa hördes i publiken, och Lill spelade med men fixade med sin topp som med några enkla handgrepp blev en lång galaklänning.
Strömavbrott mitt i sändning
1991 var det dags för ännu en svensk schlagervinst. Denna gång hölls tävlingen i Rom. Det var 4 maj 1991, på dagen sju år sedan Herreys vann i Luxemburg. Samma kväll hade Tre Kronor blivit världsmästare i ishockey och Sverige tagit VM-guld i bordtennis. Kunde något gå fel? Ja, det kunde det. Carola ställde upp med “Fångad av en stormvind”, komplett med effektiv fläkt. Carola springer in på scen och precis just då blir det ett strömavbrott på ljudet. En fläkt någonstans, nej inte Carolas, har förorsakat strömavbrottet. Carola finner sig snabbt och sjunger trots att hon inte hör sin egen sång och efter bara några sekunder var ljudet tillbaka. Men det blev mer dramatik denna kväll. Efter slutomröstningen hade Sverige och Frankrike lika många poäng. Det blev till att räkna vilket land som hade flest 12-poängare. Även där var det lika många, men Carola hade fått flera 10:or och därmed var segern klar.
Föll handlöst på scen
1900-talets sista Eurovision Song Contest hölls i Jerusalem 29 maj 1999. Året innan hade Israels Dana International vunnit med låten “Diva”. För Sverige tävlade nu Charlotte Perrelli med “Take Me To Your Heaven”, eller “Tusen och en natt” som den hette i den svenska uttagningen. Charlotte vann och segerrusiga svenskar intog scenen. Här trängdes förutom Perrelli även de tre upphovsmännen till låten: Gert Lengstrand, Marcos Ubeda och Lars “Dille” Diedricson. Här fanns även Dana Internationel som hade hedersuppdraget att dela ut den tunga prispokalen till Charlotte. I trängseln på scen råkade Gert Lengstrand trampa på Danas långa galaklänning. Med prisbucklan i famn och med sina höga klackar kunde inte Dana kämpa emot gravitationen. Hon föll som fura, med pokal och allt. Gert lyckades hjälpa upp Dana som kunde överlämna priset.
Stormade bidraget mitt under sändning
Tack vare Alexander Rybak och hans “Fairytale” fick Norge hålla 2010 års Eurovision i Oslo. Sverige tävlade med Anna Bergendahls “This is My Life” och för första gången någonsin nådde Sverige inte finalen. Skandal, ansåg många. Men det var inget emot den skandal som inträffade under finalkvällen. För Spanien tävlade Daniel Diges med låten “Algo pequeñito” med startnummer två. Mitt under låten, då Daniel omges av en fyra dansare, rusar en man med t-shirt och röd luva in och ansluter sig till gruppen. Daniel sjunger tappert vidare, trots den oinbjudna gästen, och det tar alltför många sekunder innan två vakter dyker upp på scenen och kuppmakaren rusar av. Han heter Jimmy Jump och hade som “hobby” att ta sig in på stora event och sportevenemang. Han har rusat in på fotbollsplan vid både Chamipon Leauge och landskamper, en gång på väg för att krama Zlatan. Nu togs han om hand av norska polisen och fick så småningom böta 15.000 norska kronor. Spanien fick sjunga sitt bidrag en gång till, sist i tävlingen.
Svenskarnas nakenchock
Ingen schlager-tävling utan nakenchock. Även här har Sverige visat framfötterna, eller snarare andra kroppsdelar. Året var 2002 och hemma i Sverige hade tjejtrion Afro-Dite vunnit med stor marginal med sin “Never Let It Go”. I den svenska finalen hade Blossom, Gladys och Kayo korta silvriga klänningar med långa fransar. Till finalen i Estland ville man pröva något nytt och satsade på en klädsel där en genomskinlig kroppstrumpa var basen. Lite väl genomskinlig visade det sig vid genrepet i Saku Suurhall i Tallin. Svenska tidningar rapporterade om “nakenchock” och för att inte riskera att bli torsk i Tallin bytte trion tillbaka till silverdressarna och slutade åtta i finalen.
Röstkaoset som rörde till allt
Tävlingen 1969 höll på att bli historiens sista och fick till följd att flera länder, bland annat Sverige, hoppade av. Här hemma hade Tommy Körberg avgått med segern med “Judy min vän”, efter lätt röstkaos då han fick lika många poäng som Jan Malmsjös “Hej Clown”. Skiljeomröstning gav Tommy segern. Men det skulle bli än mer röstkaos i Europafinalen i Madrid fyra veckor senare. EBU hade befarat bojkott på grund av Spaniens diktatur under general Franco, men bara ett land stannade hemma. 16 länder deltog och Tommy Körberg hamnade på delad nionde plats. Slutröstningen blev dramatisk och såg till slut fyra länder på samma poäng: Spanien, Storbritannien, Nederländerna och Frankrike. Reglerna då var sådana att melodier som hamnade på samma poäng skulle dela segern. Nu blev det fyra segrare, som alla fick pris och blommor och sedan fick sjunga sin “vinnarlåt” en gång till. Lottdragning avgjorde sedan vilket land som fick “äran” att hålla nästa års final. Det blev Nederländerna. Då var Sverige inte med. SVT bojkottade 1970 års tävling och det gjorde även Norge, Finland och Portugal. Men ESC överlevde.
Ljög om sin ålder
EBU har många regler kring det mesta i tävlingen. Här finns regler för röstning (nu mer detaljerad än vad den var 1969), låtarnas längd (max 3 minuter) och innehåll, antal personer på scen samt ålder på deltagande artist. Tävlande artist måste vara minst 15 år. Carola var fyllda 16 år då hon deltog med “Främling” 1983. 1986, när ESC-finalen gick i Bergen i Norge tävlade unga Sandra Kim för Belgien med sin “J´aime la vie”. Sandra påstods vara 15 år och vann hela tävlingen före Schweiz. Strax efter finalen visade det sig att lilla fröken Kim enligt sitt pass bara var 13 år. Ett klart regelbrott ansåg tvåan Schweiz som försökte få låten diskvalificerad. Det gick tyvärr inte, så Sandra Kim kommer för alltid att stå som yngsta vinnaren någonsin.
Politiska bråket mitt i Schlager-bubblan
Schlager och politik hör ihop. Det har visats sig mer och mer för varje år och i takt med att antal länder deltar i tävlingen. När Sverige arrangerade finalen första gången, 1975, var det rekordmånga 19 länder med. I år tävlar 42 länder i Kiev då Ukarina håller i finalen. I fjol vann som bekant Jamala i Sverige med låten “1944”, en låt som skildrar Krimtartarernas situation under andra världskriget. När tävlingen hölls i Ukraina är fortfarande Krimhalvön ett känsligt politiskt territorium, annekterat av Ryssland sedan tre år. Ryssland skulle till årets ESC skicka Julia Samojlova. Men eftersom hon har uppträtt på Krimhalvön var hon inte välkommen till Kiev. EBU försökte medla och ge Ryssland en chans att tävla via satellit. Ryssland nobbade och valde att bojkotta årets tävling.
LÄS OCKSÅ: 11 saker du garanterat inte visste om Robin Bengtsson
Foto: IBL, TT