LÄS MER: Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Melinda Jacobs E-type Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok

Kritikstorm mot nya Saltkråkan – kan inte acceptera det: ”Fel!”

01 sep, 2024
Just nu pågår nyinspelningen av Astrid Lindgrens klassiker Vi på Saltkråkan. Men det är många tittare som känner sig missnöjda över ändringarna.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här skrämmer Skansen-Jonas livet ur Hänts reporterBrand logo
Här skrämmer Skansen-Jonas livet ur Hänts reporter

Många minns nog serien Vi på Saltkråkan, med karaktärer som Tjorven, Båtsman, Malin och den lite klantige och förvirrade Melker. Till mångas glädje kommer serien nu tillbaka, i ett nyare format.

– Saltkråkan har ju en alldeles särskild plats i mångas hjärtan, den har blivit själva sinnebilden för den svenska sommaren. Jag är övertygad om att den nyinspelade Saltkråkan kommer att hitta nya generationer av barn som kommer att älska humorn och värmen i den här berättelsen, säger Eva Beckman, programdirektör på SVT i ett pressmeddelande.

Vi på Saltkråkan kommer tillbaka i ny serie

I skrivande stund pågår nyinspelningarna till serien, som kommer ha premiär på SVT år 2025.

– Vi är glada att den här berättelsen får möta en ny generation, och det känns viktigt att vi dessutom kan bidra till att inspelningen genomförs i Stockholms skärgård, säger Kristina Colliander, vd för Film Stockholm

Annons

Tjorven spelas av debutanten Vega Åhman, Melker av Henrik Norlén, Malin av Nora Rios, Vesterman av Philip Zandén och Pelle av Elton Larsson.

STOCKHOLM 20240827Nora Rios spelar Malin i nyinspelningen av Astrid Lindgren-klassikern "Vi på Saltkråkan" som nu spelas in av SVT på Möja i Stockholms skärgård. Foto: Fredrik Sandberg / TTFredrik Sandberg/TT

Tittarnas kritik mot SVT: ”Fantasilöst”

Men det har även riktats en hel del kritik mot SVT, från tittare som inte anser att serien borde göras om.

”Saltkråkan är en konstskatt och kulturarv, det är fel att kopiera orginalet och jag förstår inte att familjen Lindgren som äger rättigheterna ger sitt tillstånd. Fantasilöst att kopiera istället för att hitta på en egen story med andra karaktärer.”, skriver en på Facebook.

”Jag växte upp med Saltkråkan, och jag kanske är gammelmodig, men det var en kult film. Det kan man inte modernisera, jag tycker inte man ska göra om den till en modern Saltkråkan.”, skriver en annan.

”Ge fan i att förstöra det lilla svenska kulturarv vi har!”, uttrycker sig en tredje.

”Låt dagens barn få uppleva den gamla serien istället. Den här nya kommer bara riskera att den gamla originalet faller i glömska och så kommer den nya generationen att minnas den nya och det blir helt fel i Svensk tv historia.”, skriver en fjärde.

FOTO: Sjöbergarkivet / SVT / Fredrik Sandberg/TT

Annons