Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Tomas Ledin säljer enorma lyxslottet – berättar själv om beslutet
Nu berättar han om det oväntade beslutet efter åren på musik-slottet som köptes för hela 50 miljoner kronor år 2010.
– Så dök det upp en förfrågan om vi ville sälja, säger Tomas till Expressen.
I slutet av 2010 köpte Tomas Ledin, 71, och affärspartnern Torbjörn Blomqvist slottet Hesselby slott. Det hade då ägts av Stockholms stad sedan 1931. Prislappen landade på 50 miljoner kronor.
– Hesselby ska bli ett levande musikslott. Det blir klassiska musikaftnar, stråkkvartetter, Bellmankvällar Och stora utomhuskonserter. Vi har en fantastisk slottsträdgård med plats för 6 000 - 8 000 personer. Dessutom ska konferensgäster få chans att spela själva med hjälp av musikpedagoger, sa Tomas Ledin till Expressen i samband med köpet.
Tomas Ledin säljer slottet – berättar själv om beslutet
Under årens gång har Tomas arrangerat festivaler och evenemang på slottet. Dessutom har han renoverat upp det ordentligt, bland annat med hjälp av inredningsduon Simon Davies och Tomas Cederlund.
Men nu står det klart att Tomas inte längre kan kalla sig för en slottsherre, han har nämligen sålt av hela sitt innehav för cirka ett år sedan, uppger Expressen.
– När pandemin slog till så blev ju all den här typen av verksamhet lidande. Det kanske också fick mig att fundera på om jag skulle behöva utsätta mig för den typen av bransch då konjunkturen går upp och ner. Men det hade faktiskt inte med försäljningen att göra. Vi klarade ekonomin under pandemin utan att det blev någon kris. Vi slapp röda siffror. Det var tufft men det fungerade. Men så dök det upp en förfrågan om vi ville sälja, säger Tomas till tidningen.
Ny ägare till Hesselby Slott är ett bolag i SBB-gruppen med Ilija Batljan som företrädare.
Videos från Hänt
Plockar ut enorma miljonsumman efter generösa budet
Vad slutpriset landade på är oklart men eftersom det vid 2010 köptes för 50 miljoner kronor går det bara att spekulera i att slutsumman ökat betydligt sedan dess. Tomas menar nämligen att han inte gick i säljtankar men fick ett bud som han ändå tackade ja till. Enligt Expressen har han nyligen plockat ut hela 65 miljoner ur sitt bolag men vad han ska ha pengarna till kommenterar han inte. Däremot berättar Tomas om vad som varit roligast med tiden som slottsherre.
– Roligast var nog att renovera upp det. Det var väldigt eftersatt av Stockholms Stad, nedgånget helt enkelt. Jag är ju lite intresserad av arkitektur, design och hur saker ska se ut. Det fanns dessutom en historia med Carl Michael Bellman som var där på 1700-talet. Visans Vänner hade varit där under 60-talet som gjorde en mängd konserter där.
FOTO: TT