Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Tomas Ledins sorg – familjen inte närvarande: ”Hade önskat”
Idag hade de nog varit stolta över honom – men det är något han aldrig kommer få svar på.
Nu berättar han om sorgen.
Tomas Ledin, 72, är född i Östersund och uppvuxen i Sandviken, men har sina rötter från lilla Lövvik, knappt tre mil utanför Kramfors. I Lövvik tillbringade han alla somrar som barn och det är dem som präglat honom mest.
Därför är det kanske inte helt otippat att det var där han valde att sätta upp en teaterpjäs, som handlar om hans uppväxt. I somras var det premiär för hans bygdespel Höga kusten.
– Det här är ett hjärteprojekt. Det är en kärleksförklaring till min farmor och farfar, har Tomas Ledin sagt till Ica-kuriren.
Tomas Ledin om familjens besvikelse
Tomas har tidigare berättat om sin uppväxt och att familjen hade helt andra förväntningar på honom än den väg han valde att ta. Hans farmor Svea och farfar Jonas var dem som låg till grund för familjens klassresa. Det är tack vare dem som Tomas pappa kunde plugga vidare till att bli lärare och senare rektor och glädjen var total eftersom det ansågs ouppnåeligt för en sågverksarbetare.
Att barnen skulle studera var alltså väldigt viktigt för Tomas farmor. Detta ledde även till att Tomas föräldrar också ville att han skulle ta den akademiska vägen. Men det gjorde han ju inte.
– Det fanns en tydlig förväntan på att vi barn skulle bli akademiker. Det var också en stor, stor besvikelse för mina föräldrar att jag inte var i Uppsala och studerade, utan istället åkte ut och spelade på diskotek, har Tomas tidigare sagt i en intervju.
Tomas Ledins sorg med familjen – inte närvarande
Inför premiären av Höga kusten var Tomas väldigt nervös och i en ny intervju med Sverigenytt berättar han nu om känslorna efteråt.
– Det har varit speciellt, det ska jag säga, på ett sätt är det en allmängiltig berättelse, men samtidigt berör den mig och min familj väldigt starkt, naturligtvis, säger han till tidningen.
Nästa år fortsätter showen igen, men Tomas bär på en viss sorg. Nämligen att han inte kan visa upp sitt verk för föräldrarna och farföräldrarna.
– Det här med att skriva för andra, skriva något som inte jag ska framföra, har också varit speciellt. Komponerandet och berättandet har flutit på fint, varit lustfyllt och roligt. Samarbetet med manusförfattaren Pär Nymark har varit något helt nytt, med andra utmaningar, men en både inspirerande och rolig erfarenhet. Premiärkvällens stora succé i somras var för mig väldigt emotionell och berörde mig starkt. Jag hade önskat att mina föräldrar och min farmor och farfar hade fått sitta där med mig i publiken, berättar Tomas för Sverigenytt.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY, Karin Törnblom/TT