Tone Oppenstam vägrar ge upp – kämpar vidare mot sin fängelsedom
Fem år efter TV4:s dokusåpa “Ladies på Östermalm” sitter Tone Oppenstam, 46, fortfarande fast i den trassliga skattehärva som inleddes strax efter programmets slut 2010.
Då blev Tone bryskt förd till häktet där hon fick tillbringa en månad misstänkt för skattebrott. Hon dömdes till nära tre års fängelse av hovrätten men domen har inte vunnit laga kraft då Tone har överklagat den till högsta domstolen i Sverige, Europakommissionen, Europa- samt Eftadomstolen för brott mot EU-lagen.
Dessutom har en ny skatteprocess i samma ärende inletts som kan komma att pågå i fem år och helt undanröja den tidigare domen.
– Trots att jag fick grönt ljus från en av världens största revisions- och skatterådgivningsbyråer ville jag ändå verkligen försäkra mig om att det blev rätt med momsen. Därför tog jag kontakt med Skatteverket och begärde ett kontrollmöte, säger Tone Oppenstam till Hänt.
Tone bad om att få hjälp för att reda ut en komplex momssituation i ett av hennes bolag, erbjöd Skatteverket sin bokföring och begärde en ordentlig utredning för att deklarationen skulle bli rätt.
– I stället har det blivit så att jag som enskild företagare har fått bära upp hela rättssystemets tillkortakommanden, säger affärskvinnan.
Under utredningens gång blev Tone uppmanad av skattekontoret i Stockholm att deklarera moms för bolaget vilket hon gjorde. Då beslutar skattekontoret i Västerås som gjort en annan utredning att hon inte alls ska deklarera moms.
– Två olika skattekontor har behandlat mitt ärende och har inte kommit fram till samma resultat samt har bortsett från all kommunikation och tidigare beslut i ärendet, säger Tone Oppenstam till Hänt.
Västerås-kontoret beslutar om ett skattetillägg på 1,5 miljoner kronor som Tone betalat med privata medel. Dessutom gör kontoret en anmälan till Ekobrottsmyndigheten där det enligt Tone undanhålls avgörande information om hur det har gått till i verkligheten.
– Det är först nu efter upprepade förfrågningar som jag har fått ut kopia på offentliga dokument som styrker de faktiska händelserna. Hur kan detta få lov att undanhållas i en rättsprocess? Vilket uppsåt kan styrkas när jag har gjort precis allt som är möjligt för att göra rätt?
I stället för att utreda Skatteverkets förfarande har åklagaren enligt Tone använt statens utredningsresurser till att svartmåla henne, framför allt genom att uttala sig i media medan hon sitter inspärrad med fulla restriktioner.
– Om ett sådant förfarande ska vara ledstjärnan inom domstolsväsendet kan vem som helst bli dömd för vad som helst. Är det rättvisa?, frågar sig Tone Oppenstam.
Andra läser också:
Mari Jungstedts tragedi: ”Min hund föll ned i ett schakt och dog”
Polisens jakt på Gunilla Persson är slut: ”Ska höras när hon kommer hem”
Här är årets sommarpratare – Fredrik Reinfeldt är den stora skrällen