Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Tramsfrans: ”Vad ljuger influencers mer om?”
Nu är han osäker på vad mer influencers ljuger om?
”I förlängningen väcker det frågor om hur mycket man egentligen kan lita på något som influencers säger”, skriver han i sin senaste krönika.
Är det verkligen ett problem att influencers ibland ljuger om tider?
Frågan blev aktuell häromveckan, när jag på min Instagram (@tramsfrans) uppmärksammade en TikTok från när Alice Stenlöf var på väg till modeveckan i Köpenhamn. Alice hade ställt upp en kamera på tåget på sant influencermanér, och filmade sig själv samtidigt som hon lagt till att klockan var 06.00 i klippet. Problemet var bara att man tydligt kunde se att det var ljust ute, vilket det knappast är så tidigt på morgonen i slutet av januari i Skandinavien. Jag, i min ständiga jakt på scoop, uppmärksammade Alices kreativa tidsbluff på min Instagram, och påpekade det uppenbara att klockan rimligtvis inte kunde vara 06.00 när hon filmade klippet eftersom solen går upp klockan åtta.
Alice Stenlöfs svar om lögnen
I det senaste avsnittet av Alices podcast ”Vad fan hände?” förklarar hon sitt resonemang, och erkänner utan omsvep att hon ljuger om tider på sociala medier. I podden säger Alice att hon inte orkar kolla upp exakta tider när hon klipper ihop content i efterhand, och att hennes följare ”måste förstå” att hon inte är en influencer som är ärlig med sina tidsangivelser. Varför då ens nämna någon tid över huvud taget, om den ändå inte stämmer?
Frågan är om det verkligen spelar någon roll om klockan var 6 eller 8 på morgonen när Alice Stenlöf var på väg till Köpenhamn? Det snabba svaret är naturligtvis nej, och att jag akut borde skaffa mig ett liv och något annat att bry mig om.
Är en förtroendebransch
Något som dock är värt att tänka på, är att influencerbranschen är en förtroendebransch. Allt handlar om trovärdighet! Influencers främsta valuta och tillgång är att deras följare litar på dem och deras omdöme, både när det kommer till åsikter och rekommendationer. Om en influencer inte har några problem med att blåljuga om tid, vad ljuger de mer om för sina följare? Kan det vara så att ögonskuggan de rekommenderar egentligen inte är den bästa de någonsin haft? Är det så att den där tandbleknings-kitet för hemmabruk egentligen inte var så bra, och att de vita tänderna är resultatet av en behandling på en professionell klinik? Brukar influencern som får betalt för att vara ambassadör för Samsung egentligen använda sin iPhone när ingen ser?
För Alice är det smidigt att vifta bort sin kreativa tideräkning med att hon inte är så noggrann, men i förlängningen väcker det frågor om hur mycket man egentligen kan lita på något som influencers säger. Influencers klagar ofta på att de blir missförstådda och att många inte tar deras arbete på allvar. Att i ett sådant läge ljuga och höfta om tidsangivelser i klipp som kommer ses av hundratusentals personer gör inte direkt underverk för skråets förtroende.
Ljög om lässöndag på biblioteket
Många av oss andra skulle snabbt drabbas av tråkiga konsekvenser om vi började ljuga om tider på jobbet. Lagerarbetaren kan inte hävda att han kom in klockan 6 på morgonen om klockan egentligen var 8, och taxiföraren som skjutsar influencern till flygplatsen får stora problem om han inte dyker upp i tid. När en influencer drar en onödig tidslögn så får det inga alarmerande konsekvenser, men det väcker onekligen frågor om vid vilka andra tillfällen de också slirar på sanningen!
Med det sagt så är inte Alice den enda influencern som har ett avslappnat förhållande till tid och rum. Tidigare i vintras delade Elin Warn med sig av en härlig lässöndag på Kungliga biblioteket i Stockholm. Problemet var bara att Kungliga biblioteket är stängt på söndagar, och att hon därför uppenbarligen inte kunde ha en härlig lässöndag där. En annan klassiker är att publicera semesterbilder flera dagar efter att semestern är över, för att det ska framstå som att man varit borta längre än vad man faktiskt var.
Den som aldrig någonsin har ljugit om en tidsangivelse kan kasta den första stenen, men om influencers ska fortsätta ljuga om tider så borde de göra det på ett mer trovärdigt sätt!
Veckans undran
Undrar hur Runar Sögaard firar Alla hjärtans dag, efter avslöjandet att hans flickvän ”Lena” med stor sannolikhet är AI-genererad och inte finns på riktigt?
Veckans minst efterfrågade tv-program
I SVT:s nya program Bästa bilden ska sex kändisar tävla vem som är bäst på att fotografera. Spontant låter det ungefär lika underhållande som att kolla på färg som torkar.