LÄS MER: Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Robinson 2024 Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok Bachelor 2024 Bonde söker fru 2024 Idol 2024

Yvonne Ryding firar 40 år sedan Miss Universum – saknar skönhetstävlingarna i Sverige

28 jul, 2024
yvonne ryding miss universum
Året var 1984 då Yvonne Ryding kröntes till Miss Universum – och den 9 juli var det hela 40 år sedan. Nu ser hon tillbaka på tiden.
– Var inte i politiskt korrekt, säger hon i ny intervju med Hänt.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Nostalgitripp med Yvonne Ryding – blickar tillbaka på livet i bilderBrand logo
Nostalgitripp med Yvonne Ryding – blickar tillbaka på livet i bilder

Tidigare i juli firade Yvonne Ryding, 61, att det var 40 år sedan hon kröntes till Miss Universum. Detta tillsammans med vänner och familj på lantstället i Hälleforsnäs.

Den forna skönhetsdrottningen ser tillbaka på tiden med glädje och tycker att det är lite synd att konceptet inte lever kvar i Sverige, berättar hon i en ny intervju med Hänt.

– Jag tycker att det var ett ganska snällt sätt att skapa sig möjligheten att komma ut i världen och jobba på. När jag vann var det ju inte i politiskt korrekt i Sverige att tävla, och det är ju fortfarande lite så, säger Yvonne Ryding.

Annons
yvonne ryding med föräldrar
ARKIV 1985. Yvonne Ryding, undersköterskan i äldrevården som blev Miss Universum 1984. Här tillsammans med sina föräldrar. Foto: Bonnierarkivet

Yvonne Ryding firar 40 år sedan hon vann Miss Universum

I många andra mer eller mindre jämställda länder, ser man mycket mer lättsamt på det hela, menar hon.

– Det kanske finns massa olika anledningar som gör att många har den inställningen. Men för det första så är du ju inte med i tävlingen om du inte tycker att det är okej. Många tycker det är fruktansvärt det här med att gå i baddräkt, och att man ska bli uttittad och bedömd. Men vad fasen, titta vad som har hänt nu!

Annons

Yvonne syftar till den normalisering som skett de senaste decennierna av att se en alltmer lättklädd kropp i diverse program, realityserier och på sociala medier.

yvonne ryding vinner miss universum
Yvonne efter hon vunnit Miss Universe i Miami 1984. Foto: TT/PRESSENS BILD

– Jag skulle ju aldrig exempelvis varit med i någon Paradise Hotel, där man går runt i bikini och ligger och hånglar i tv. Men det tycker ju många är okej. Så jag förstår inte moralen där riktigt. Varför är det okej – men en sådan här tävling är inte okej?

– Det kallas skönhetstävling men det är ju inte bara det. Jag hade aldrig vunnit om det bara hade varit det.

Annons

Tycker skönhetstävlingar fått oförtjänt dåligt rykte

Tävlingen kanske är frontprodukten, men i bakgrunden är det hela förankrat med mycket välgörenhetsarbete och företagande, förklarar Yvonne som idag också är egenföretagare. Det är minst lika mycket vad man representerar och hur.

– Jag gjorde otroligt mycket välgörenhetsarbete under mina verksamma år, och det var ju det jag tyckte var det roligaste och mest viktiga. Stå på en mässa och sälja någon produkt är ju inte alls lika viktigt, men även det var intressant att lära sig. Hur jobbar man med olika produkter, PR-strategi och så där. Det var en otroligt bra skola för mig.

Fröken Sverige vinnare genom åren
Johanna Lind Bagge, Malin Olsson, Valerie Aflalo och Yvonne har alla vunnit Fröken Sverige. Foto: TT

Förutom att bli en bra språngbräda för många av de tävlande kvinnorna så har de här tävlingarna bidragit enormt mycket till att stötta flickfrågor runtom i världen, förklarar Yvonne. Så som att förhindra könsstympning och trafficking.

Annons

– Det tycker jag är så bra. Så är det synd att det har blivit en sådan tråkig stämpel här i Sverige.

FOTO: TT, Hänt

Annons