Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Stora kritiken mot Zlatan Ibrahimovic – efter dödsskjutningarna
Nu får stjärnan dock svidande kritik – för sin tystnad.
”Zlatan har svikit barnen”, skriver författaren Zana Kaya.
Zlatan Ibrahimovic har hunnit fylla 41 år, men är fortfarande aktiv i världsfotbollen och aktuell för det svenska landslaget.
Få, om ens någon, idrottare genom tiderna i är lika populär i Sverige och ”Ibra” är en stor förebild för många unga.
Därför får den 41-årige Milanspelaren nu syrlig kritik.
När 2022 blev det blodigaste året någonsin vad gäller skjutvapenvåldet – med totalt 60 dödsskjutningar i Sverige – ifrågasätter författaren Zana Kaya varför Ibrahimovic har varit tyst.
ANNONS: Med höga elpriser är det extra viktigt att du har rätt elavtal och inte betalar för mycket. Jämför alla Sveriges elbolag helt gratis och byt enkelt på några minuter hos elskling.se (Extern länk)
”Zlatan Ibrahimovic kan påverka”
Zlatan kommer själv från förorten som just nu är hårt drabbat av gängkriminaliteten.
”En sak som har slagit mig är att Zlatan Ibrahimovic, varken har kommenterat våldsutvecklingen eller försökt skicka ett konkret budskap till alla dessa unga män i förorterna om att sträva efter bättre drömmar eller mål”, skriver Kaya i en debattartikel i Göteborgs-Posten.
Han menar att Ibrahimovic kan påverka och hjälpa till för att minska gängkriminaliteten.
”Zlatan besitter verktyg som ingen annan: han kan påverka via sina sociala kanaler, kontakta beslutsfattare på ett helt annat sätt och vara rösten som motiverar ungar på hemmaplan”.
Zana Kaya: ”Suddas sakta bort...”
Andra svenska landslagsspelare har visat stort engagemang i förorterna. Robin Quasion hjälper barn och ungdomar i Husby och Martin Mutumba engagerar sig i Rinkeby.
Men Ibrahimovic tycks dock ha glömt bort sina barndomskvarter i Rosengård, menar Zana Kaya.
”Någonstans känns det som att Ibra hamnat allt längre bort från sina rötter och bakgrund. Hans image som pojken från Rosengård suddas sakta bort och man ser honom knappast alls i sammanhang som berör utanförskap”.
Zana Kaya är själv uppväxt i Tjärna Ängar i Borlänge och fick sitt genombrott med gangsterromanen ”Inga utvägar” där han skildrar livet som ung, kriminell förortsbo.
FOTO: TT/PRESSBILD/BENGT ALM