Orsaken bakom mystiska utbrottet av salmonella hittad: ”Bedöms inte finnas kvar”

09 nov, 2022
author Sarah Rätzer
Sarah Rätzer
Tipsa oss!
En pixlad bild av orsaken bakom salmonellautbrottet: ruccola och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Det är nu fastställt vad som låg bakom ett stort salmonellautbrott i Sverige tidigare i höstas.
Totalt 102 personer drabbades av det mystiska utbrottet.

Annons
Kvinnan blir attackerad av rabiesrävBrand logo
Kvinnan blir attackerad av rabiesräv

Det var mellan den 17 september och 19 oktober som över hundra personer konstaterades smittade av salmonella i Sverige. Personer från 20 olika regioner insjuknade vilket tydde på att smittan kom från ett livsmedel som säljs över hela landet.

Det var främst kvinnor som blev sjuka men åldern varierade stort från fyra år upp till 87 år.

Så hittades smittokällan

Ett stort detektivarbete började för att ta reda på vad som orsakat utbrottet. Tillsammans med Livsmedelsverket och regionala smittskydd har Folkhälsomyndigheten jämfört vad de insjuknade personerna ätit med en kontrollgrupp. De har nu kommit fram till boven i dramat: ruccolasallad.

”Resultaten visar att de som blev sjuka i utbrottet i högre utsträckning hade ätit ruccola eller blandad sallad där ruccola möjligen ingått jämfört med de friska kontrollpersonerna. Sambandet är statistiskt säkerställt”, skriver Folkhälsomyndigheten.

Ruccola låg bakom det utbredda salmonellautbrottet i Sverige tidigare i höstas.

Folkhälsomyndigheten: ”Bedöms inte finnas kvar”

Den smittsamma ruccolan tros ha levererats i mitten av september och tros därför inte finnas i butikerna längre.

Annons

”Då det är livsmedel med en begränsad hållbarhet samtidigt som antalet nya rapporterade insjuknanden snabbt har minskat sedan början på oktober bedöms produkterna inte längre finnas kvar på marknaden”, skriver Folkhälsomyndigheten.

FOTO: Christine Olsson/ Chris Anderson TT

Annons