LÄS MER: Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia Prinsessan Madeleine Drottning Silvia Kung Carl Gustaf Brittiska kungahuset

JUST NU: Prinsessan Madeleine tar över efter kungen • Hovets besked

22 okt, 2024
author Elliot Gustafson
Elliot Gustafson
Enligt nyhetsbyrån Siren kommer prinsessan Madeleine från och med fredag att ta över som tillfällig riksföreståndare för kungen.
Anledningen bakom den vikarierande tjänsten är att kungen reser till Brasilien för ett nytt uppdrag.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

David Sundins stora överraskning i Short kings: ”Jag var inte beredd på...”Brand logo
David Sundins stora överraskning i Short kings: ”Jag var inte beredd på...”

Nu kommer den plötsliga nyheten att prinsessan Madeleine hoppar in som vikarie för kung Carl Gustaf med anledning av att han ska resa bort. Enligt Aftonbladet som hänvisar till nyhetsbyrån Siren kommer kungen att resa till Brasilien.

Enligt den tidigare kungliga kalendern skulle kungen, tillsammans med kronprinsessan Victoria, att närvara vid Global Child Forum på slottet imorgon, onsdag för att sedan ha ledigt fram till den elfte november.

Prinsessan Madeleine tar över efter kungen – orsaken bakom

Prinsessan Madeleine kliver in som tillfällig riksföreståndare i stället för kung Carl XVI Gustaf från och med fredag och en vecka framåt. Madeleines schema i den kungliga kalendern är dock fortsatt oförändrat.

Annons

Varför det just blir Madeleine av barnen som ersätter kungen är fortfarande oklart, men när Sveriges statschef är utanför Europa tillsätts en tillfällig riksföreståndare enligt successionsordningen.

Enligt uppgifter kommer Madeleine ersättas av kronprinsessan Victoria efter en vecka. Igår representerade Victoria, tillsammans med prins Daniel, Sverige vid 25-årsfirandet av de nordiska ländernas gemensamma ambassadanläggning i Berlin.

Den kungliga kalendern har uppdaterats

Hovet har uppdaterat kungens schema och den 26 samt 27 oktober kommer kung Carl Gustaf att närvara vid ett program med World Scout Foundation.

Kungen är nämligen hedersordförande i både svenska Scouterna och sedan sent 1970-tal också i World Scout Foundation vars syfte är att samla in mer medel för att kunna utveckla den globala scoutrörelsen.

2018 närvarade kungen i ett liknande möte med WSF i New York.

Kung Carl XVI Gustaf, Drottning Silvia och Lars Kolind, ordförande i World Scout Foundation, 2009.
Kung Carl XVI Gustaf, Drottning Silvia och Lars Kolind, ordförande i World Scout Foundation, 2009. Magnus Johansson

Hänt har sökt hovet.

FOTO: TT/TV4

Annons