LÄS MER:NYTT! Korsord Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Robinson 2024 Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok Bachelor 2024 Bonde söker fru 2024 Idol 2024

Biltema-grundarens okända barnbarn lever i ändlös lyx – får ärva allt

28 okt, 2024
AvMalin Stenberg
Bilvaruhuset finns i nästan varenda svensk stad och gör miljardvinst. Biltema-ägaren Sten-Åke Lindholm fortsätter kamma hem miljarder från sitt boende i Schweiz – och har utsett sitt barnbarn till arvtagerska till imperiet.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Flyttade hem till mamma efter dotterns födsel – Nicci Hernestig om beslutetBrand logo
Flyttade hem till mamma efter dotterns födsel – Nicci Hernestig om beslutet

Biltema är en av Sveriges största kedja för tillbehör och verktyg till bilar. Företaget grundades 1963 i Linköping med visionen att sänka priserna på reservdelar till bilar. Till en början bedrev grundaren Sten-Åke Lindholm verksamheten från sin källarlokal och det dröjde till 1976 innan han öppnade upp sitt första varuhus.

I många år fanns det bara ett varuhus och en stor del av verksamheten bedrevs genom postorder, företagets andra butik öppnade först 1987 men sedan dess har verksamheten fullkomligt exploderat – och hade 2023 hela 161 varuhus runt om i Norden.

Biltemats jättevinster – miljardregnet

Företaget har idag nästan 2000 anställda och omsatte 2023 hisnande 7,2 miljarder kronor enligt uppgifter från Alla bolag.

Annons

Men trots dens stora framgången har ägaren Sten-Åke Lindholm sedan länge lämnat landet. Nyheter 24 skriver att SVT uppgett att grundaren varit skriven i Schweiz sedan slutet av 90-talet – och att han i samband med flytten lämnade sin post som VD för företaget.

Sten-Åke Lindholm plockar ut miljarder – konto i Hong Kong

Men något han däremot inte slutat med är att plocka ut vinster från sitt imperium. I en granskning av Dagens Industri 2022 hade grundaren sedan 2014 plockat ut 664 miljoner euro – vilket då motsvarade cirka 6,9 miljarder sett till den då aktuella växelkursen. De rapporterad även att de hade kunnat se att han fortfarande ägde mer än 75 procent – men mindre än 100 procent av bolaget.

Inte välkommen till föräldrarna!

Vad han gör med alla sina pengar är inte helt klarlagt men enligt DI använder han dem delvis för att finansiera lån till sitt eget företag – då han inte vill att verksamheten ska ta externa lån. En del av vinsten från Biltema leder även till ett konto i Hong Kong som mycket förenklat kan förklaras användas för att slippa betala skatt.

Annons

Hon ärver Biltema – lever redan i oändlig lyx

Sten-Åke Lindholm har utsett sitt enda barnbarn Louise Wennberg till sin efterträdare och 2023 skrev Expressen att arvtagerskan ägde fem procent av bolaget.

Arvtagerskan Louise Wennberg fotograferad i London 2023 Kirsty O'Connor

Enligt tidningen bodde Louise Wennberg då på en av Londons dyraste adresser – i en lägenhet hon köpt för 155 miljoner kronor. Hon hade dessutom nyligen gått igenom en svår skilsmässa och 2023 pågick det forfarande en bitter strid om hennes och ex-makens gemensamma pengar.

FOTO: Pi Frisk/Svenska Dagbladet/TT, Jack Mikrut/DI/TT, Kirsty O'Connor/Pa Photos/TT

Annons