LÄS MER: Bianca Ingrosso Pernilla Wahlgren Robinson 2024 Så bor kändisarna Exklusivt på Hänt Hänt på TikTok Bachelor 2024 Bonde söker fru 2024 Idol 2024

Skansen-Jonas dolda kamp med frun Christina – anklagas för det värsta

08 aug, 2024
Skansen Jonas med frun Christina
Jonas Wahlström har skött om djuren på Skansen i över 64 år och snart tackar han för sig.
Nu berättar djurexperten om åren som gått samt framtidsplanerna med frun Christina och barnen Ana och Tito.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Skansen-Jonas Wahlström om annorlunda familjekonstellationenBrand logo
Skansen-Jonas Wahlström om annorlunda familjekonstellationen

Djurvännen Jonas Wahlström, 72, har varit ägare av Skansen-akvariet sedan dess öppning 1978. Det var han själv som initierade att akvariet skulle bli en del av djurparken och sedan dess har han skött om det med vördnad.

Genom åren har ”Skansen-Jonas” kommit att bli ansiktet utåt för verksamheten, mycket tack vare hans medverkanden i olika tv-program. Däribland i TV4:s Nyhetsmorgon där han var inbjuden som expert regelbundet under flera års tid.

Men vem är mannen bakom? I en ny intervju med Hänt öppnar 72-åringen upp om de stora stenarna i hans liv. Hans fru, före detta journalisten Christina Ollén, 81, träffade han samma år som akvariet öppnade.

– Hon var utsänd av Expressen för att skriva om det. Så träffades vi, säger ”Skansen-Jonas”.

Annons

Skansen-Jonas och frun Christina kunde inte få egna barn

Idag har de dem sedan länge utflugna barnen Ana, 44, och Tito, 41, som de adopterade tillsammans efter att ha försökt bli med barn under flera års tid.

– Det blev helt enkelt inga barn. Christina blev sedan utrikeskorrespondent i New York, när vi ville ha barn. Så då gjorde jag ett sponsringsavtal med North West Orient som var det första amerikanska flygbolaget med flygningar till Sverige. Så de fick reklam på akvariet och jag fick en fribiljett i månaden till New York, berättar Jonas och fortsätter:

– Så jag åkte över till varje ägglossning. Men det hjälpte inte. Så då adopterade vi barn -84.

Jonas Wahlström med fru och barn
Familjen 1986 – två år efter att barnen kom. Foto: Privat

När nyblivna familjen kom hem till Sverige började det dock storma. Trots att adoptionen godkänts utomlands så var det på den tiden förbjudet att adoptera två så nära i tid, förklarar Jonas.

Annons

– Om det nu inte var tvillingar. Men vi hade ju blivit lite äldre och så där, så vi ville gärna ha två på en gång. Och det tyckte inte de svenska myndigheterna var bra.

Stora adoptionshärvan – paret anklagades för smuggling av barn

Det svenska adoptionstillståndet som paret fått hade de valt att kopiera upp i två upplagor, och Jonas och Christina anklagades för att ha smugglat in sina adoptivbarn.

skansen jonas barn
Barnen med ”sitt första husdjur”, förklarar Jonas. Foto: Privat

– Så körde vi kopiorna i Guatemala och originalen i Colombia, för där är de väldigt noga. Men märk väl att allting godkändes i lokala domstolar, det är ingen fråga om att man har smugglat ut något barn. Allt är fullständigt korrekt.

Jonas fortsätter:

– Det enda är att vi tog in ett barn för mycket, enligt socialen. Men det lades ju ned direkt. Åklagaren kom ut och sade ”är det ni som har tagit in ett barn för mycket?”, ”ja”, svarade vi. ”Gratulerar, jag lägger ned det här”, svarade han då.

Annons

Slutet gott – allting gott. Idag njuter det snart pensionerade paret tillsammans av livet på landet där de har sina lemurer, får och höns. Lemurerna är dock mitt i en pågående rättstvist, men Jonas är inte orolig – han ska ha alla intyg som krävs. Utöver djuren har de också hela fem barnbarn att glädjas över.

Skansen Jonas son Tito
Jonas son Tito driver idag en framgångsrik sushirestaurang på Götgatan. Foto: SVEN LINDWALL / XP / TT

Då slutar Jonas på Skansen

Så när blir sista dagen på Skansen egentligen?

– Mitt nuvarande avtal med Skansen varar i två och ett halvt år till. Vi får se hur länge jag är kvar, men det var lite förhastat det här med att det började skrivas om det. Men det var väl lite nyhetstorka och så var det någon som frågade om inte jag skulle gå i pension snart och då svarade jag att så är det väl. Men det är liksom inte i övermorgon.

Skansens Jonas fru och barn
Jonas Wahlström med fru Christina Ollén och dottern Ana. Foto: Jonas Hessman/TT

Och det blir Ana som tar över?

– Det är inte säkert. Det är hennes val, det är fel att tvinga någon att ta efter. Men hon har ju varit med alla år så hon kan ju.

Efter 64 år – de måste fira dig ordentligt den dag du lämnar?

– Nej det blir det nog inte. Du vet alla de som jag växte upp med på Skansen de är döda eller pensionerade. Det är inga nära vänner som det var förr.

Oj då. Men bland de anställda på akvariet då?

– Ja, där lär det väl bli något. Det återstår och se.

FOTO: TT

Annons